Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären och artisten Grebnellaw – se mer konst i klippet. Foto: SVT/Andreas Idén

Misschiefs tar över döda ytor i staden – erbjuder gratis ateljéplatser till konstnärer

Publicerad

Paola Bjäringer är grundare av Misschiefs som tar över tomma ytor centralt i storstäder för att erbjuda kostnadsfria ateljéplatser till kvinnliga och icke-binära konstnärer.

– Jag får in 30 ansökningar från olika konstnärer om en ateljéplats varje dag.

– Idén kom när jag flyttade till Sverige från Paris och insåg att det inte fanns några platser för människor att träffa alla fantastiska kulturarbetare, säger grundaren och kulturentreprenören Paoloa Bjäringer.

Paola Bjäringer förhandlar med fastighetsägare om rivningskontrakt, vilket möjliggör för konstnärer att ta del av arbetsplatser helt kostnadsfritt. Misschiefs är icke-vinstdrivande vilket berättigar statliga medel från Kulturrådet.

– Det finns väldigt många tomma ytor i staden. Jag tar över döda ytor och hittar unika samarbeten med fastighetsägare för att erbjuda ateljéer till konstnärer kostnadsfritt.

Vill öka tillgängligheten

Under sitt tak samlas bland annat formgivare, designers, dansare, målare, skulptörer och keramiker. Gemensamt för konstnärerna är att alla är kvinnor eller icke-binära.

– Kulturarbetare idag, särskilt kvinnor, är ensamma, isolerade och fattiga. Jag gör det här för den gruppen som behöver resurser mest. Det är de viktigaste rösterna i dagens värld, enligt mig.

– Jag får in 30 ansökningar från olika konstnärer om en ateljéplats varje dag.

Inget kollektiv

Misschiefs kurerar feministiska utställningar, ofta med politiska motiv. Men reserverar sig mot begreppet konstnärskollektiv.

– På Misschiefs finns inga dörrar. Det är för att öka tillgängligheten och möjliggöra konstnärer från olika discipliner kan mötas.

Klicka på videospelaren för att höra tre konstnärer berätta om sin konst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.