Pjotr Verzilov är medlem i det ryska punkkollektivet Pussy riot och en av de ansvariga bakom den alternativa nyhetssajten Mediazona. Foto: Pavel Golovkin/AP

Misstänkt förgiftade Pussy riot-medlemmen åter vid medvetande

Publicerad

Tidigare i veckan lades Pussy riot-medlemmen Pjotr Verzilov in på sjukhus efter att ha förlorat både synen och talförmågan. Nu har han återfått medvetandet och mår bättre. Pjotr Verzilovs närstående tror att han blivit förgiftad, skriver TT.

Pjotr Verzilov, medlem i det ryska punk- och aktivistkollektivet Pussy Riot, togs tidigare i veckan in på den toxikologiska avdelningen på ett sjukhus i Moskva. Den ryska nyhetssajten Meduza, baserad i Lettland, har talat med hans flickvän och Pussy Riot-kollega Veronika Nikulsjina. Under fredagen meddelade hon att Verzilov hade återfått medvetandet och kunnat känna igen henne och sin mor. Men han hade fortfarande hallucinationer och befann sig i ett förvirrat tillstånd.

– Det är definitivt förgiftning. Det är fråga om stora mängder och han tog inte ens några mediciner, säger flickvännen.

Fördes till Berlin

Natten mellan lördagen och söndagen fördes han till Berlin via ambulansflyg. Det var Verzilovs familj och vänner som föredragit att söka vård utomlands eftersom de befarar att den ryska statsmakten kan vara delaktig i vad som beskrivs som ett attentat. Verzilov förlorade både synen, talförmågan och blev förlamad.

I somras greps fyra medlemmar i Pussy Riot, bland andra Verzilov och Nikulsjina, efter att sprungit in på planen under finalen i fotbolls-VM i Ryssland. Den 30 juli släpptes aktivisterna efter att avtjänat sina straff på 15 dagar – för att genast bli gripna av polis igen, anklagade för andra brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer