Se det uppmärksammade bråket i videon. Foto: Michael Varaklas/TT/Reuters

Journalist ifrågasatte premiärministern – tvingas fly Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Efter att under en presskonferens ha ifrågasatt Greklands migrationspolitik inleddes en nu uppmärksammad ordväxling mellan en nederländsk journalist och premiärminister Mitsotakis. Till följd av detta utsattes journalisten för hot och fysiska attacker. Nu har hon tvingats fly Grekland.

Det var under en presskonferens den 9 november som den nederländska journalisten Ingeborg Beugel frågade om mörklagda flyktingdeporteringar som den grekiska premiärministern höjde rösten. Det journalisten refererade till är så kallade ”pushbacks”, att deportera migranter utan att de fått chansen att söka asyl. 

– När ska du sluta ljuga om pushbacks och om flyktingsitutationen i Grekland?, frågade Beugel premiärministern under presskonferensen.

Ett flertal medier har tidigare rapporterat att Grekland ägnat sig åt ”pushbacks”, något som landets premiärminister dementerat. När frågan ställs på presskonferensen blir Mitsotakis märkbart upprörd:

– Jag kommer inte tolerera att du förolämpar mig eller det grekiska folket med anklagelser helt utan grund, svarade Mitsotakis på Beugels fråga.

Hävdade att journalisten ljög

Mitsotakis sa även under presskonferensen att Beugel ljög om att ha besökt de öar som hon baserade sin fråga på. Efter att den nederländska journalisten fortsatte att hävda att hon visst besökt bland annat Samos utbröt högljudd debatt.

–Du har aldrig varit på Samos, du har aldrig varit på Samos, sa Mitsotakis till Beugel.

Tvingades fly landet

Presskonferensens händelser har lett till att journalisten blivit hotad och fysiskt attackerad. Beugel fick bland annat en sten kastad mot sig dagen efter presskonferensen efter att ha blivit igenkänd på gatan. Hon har till följd av detta nu, två veckor senare, flytt från Grekland.

Se det uppmärksammade bråket i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.