Foto: TT

Modeikonen Gunilla Pontén är död

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska modeikonen Gunilla Pontén har avlidit i en ålder av 90 år. Hon avled under lördagen, uppger hennes familj för TT.

”Hon är inte med oss längre och hela världen är fattigare”, skriver dottern Beata Pontén i ett mejl.

Gunilla Pontén föddes 1929 och har haft en lång karriär inom mode och form. Hon arbetade i unga år bland annat för modeskaparen Emilio Pucci i Italien och för olika modehus i Sverige, men startade därefter sitt eget varumärke. På senare år blev hon via olika tv-program bekant för den bredare publiken i Sverige.

Nyskapande och okonventionell

Pontén gjorde sig känd som nyskapande och okonventionell. Vid en presentation vid hovet på 1950-talet chockade hon gästerna i en uppmärksammad entré i en egendesignad klänning.

På sin egen hemsida skriver Pontén själv om sin syn på mode under 1900-talets första hälft.

”Det var 40-tal och kvinnomodet var stelt och ytterst damigt. Tonårsmode existerade inte alls. Jag protesterade vilt mot det trista tantmodet och klädde mig i egendesignade kläder till skollärarnas fasa.”

”Hatade att alla skulle se likadana ut”

Beata Pontén kallar modern för ”en av Sveriges absolut första influerare”.

”På 50-talet gav hon unga inspirationen att slippa se ut som små vuxna. Hon hatade att alla skulle se likadana ut och hon kände sig tvungen att göra något åt saken. Randigt, rutigt, prickigt och färgglatt – ungdomen skulle frigöras!”, skriver dottern i mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.