Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Ja till nytt krisstöd – evenemang ska kunna planeras trots oviss framtid

Uppdaterad
Publicerad

Staten ska ersätta 70 procent av kostnaderna om evenemang måste ställas in, föreslår Moderaterna. Syftet är att underlätta för kultur -och idrottslivet som har svårt att planera för sommaren och hösten 2021 eftersom förberedelserna kostar pengar – som riskerar att gå förlorade om smittspridningen fortsätter.

För att kunna arrangera kultur -och idrottsevenemang måste planeringen börja långt innan evenemanget äger rum. För de som nu planerar för konserter eller andra evenemang som ska äga rum i sommar eller höst är läget fortsatt ovisst. Samtidigt som det kostar mycket att planera, finns en risk för att man blir tvungen att ställa in om vaccineringen drar ut på tiden.

Därför vill Moderaterna att staten ska garantera att de som planerar för framtida evenemang ska få 70 procent av kostnaderna av staten om evenemang återigen behöver ställas in på grund av pandemin. Förslaget lades fram på finansutskottet under tisdagsförmiddagen, och fick majoritet. Det innebär att garantistödet alltså blir verklighet, det formella beslutet fattas de närmaste veckorna.

Avsätter 3,5 miljarder

”Eftersom det ligger i hela samhällets intresse att livet kan återgå till det normala så snart smittspridningen är stoppad måste samhället i stort också vara med och dela på risken det innebär att planera för återstarten.” skriver moderaterna.

De vill avsätta 3,5 miljarder kronor för stödet under 2021. De vill också sätta en nedre gräns för hur små arrangemang som ska omfattas av stödet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer