Moderaternas starkaste distrikt, i Stockholms län och stad, vill se att partiet driver en politik för att på sikt avskaffa public service helt och hållet Foto: Drago Prvulovic / TT / SVT

Moderaternas starkaste fäste tar ställning: Public service ska avskaffas

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas tyngsta distrikt, förbundet i Stockholm län, vill helt lägga ned public service. Under lördagen röstade man igenom ett förslag om att helt skrota Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

– Jag tror att det här bara är ett första steg, säger Muf Stockholms andre vice talman, Oliver Rykatkin.

Moderaterna i Stockholms län tog ställning i frågan om ”en ordentlig genomlysning av public service” under lördagen.

Från Moderata ungdomsförbundet (Muf), vars representanter utgör en betydande del av stämman, hade man yrkat på ett tillägg som innebär en skarpare skrivning: Moderaterna ska verka för public service på sikt ska läggas ned.

– Muf har ju vunnit den här debatten och fått med sig stämman. Ibland bestämmer sig ungdomsförbundet att driva igenom en fråga, och så har det blivit här, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef hos Moderaternas länsförbund i Stockholm.

109 röstade för och 77 emot tillägget, enligt Thorsson.

”Måste våga stå för vad vi tycker”

Från ungdomsförbundets sida är man nöjd med att stämman satt ned foten i frågan om skattefinansierad radio och tv. Det ursprungliga förslaget om en genomlysning var inte tillräckligt långtgående, säger Oliver Rykatkin som är Muf:s andre vice ordförande i Stockholm.

– Vi måste våga stå för vad vi tycker. Uppenbarligen tycker tillräckligt många att public service har spelat ut sin roll och att det bör läggas ned, säger Rykatkin till SVT Nyheter.

Det här är första gången som ett moderat länsförbund tar ställning för att helt skrota public service. Beslutet kommer också från det område där Moderaterna är starkast, i valet 2018 fick man drygt 26 procent av rösterna i Stockholms län.

Ungdomsförbundet hoppas på mer

Muf tog så sent som vid förbundsstämman i fjol ställning för att avskaffa public service. Att frågan på allvar nu förs upp för diskussion inom moderpartiet, bådar gott inför partistämman i höst anser Oliver Rykatkin.

– Jag tror att det här bara är ett första steg, säger han.

När ska public service läggas ned då, är det ett par år bort eller snarare om tio år?

– Det kan vi inte säga nu, det blir något som en expert får titta på och bedöma, Oliver Rykatkin, andre vice ordförande Muf i Stockholm.

På riksplanet har M:s kulturpolitiska talesperson, Lotta Finstorp, ännu inte kommenterat saken.

Ordförande i Kulturutskottet: Beklagligt

Christer Nylander (L), ordförande i riskdagens kulturutskott, beklagar Stockholmsmoderaternas beslut.

”Jag tycker det är beklagligt att Moderaterna i Stockholms län tar detta beslut. Sverige behöver mångfald i media, mångfald av medier och vi behöver public service. Vi behöver mer granskning, mer skildring, mer fördjupning – inte mindre,” skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Även Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, beklagar beslutet.

– Det är ett helt galet beslut som vi hoppas ska avvisas. Public service har aldrig behövts mer än i dag, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.