Modevetaren: Så formade krisåret 2022 modetrenderna

Uppdaterad
Publicerad

Pandemi, krig och ekonomisk osäkerhet har påverkat hur vi klätt oss under 2022. Nostalgi, eskapism och längtan efter trygghet har synts i modevärlden och bland unga på sociala medier.  

En dröm om en annan verklighet och nostalgi har varit något som präglat modevärlden under det gångna året. Det har framförallt synts i så kallade mikrotrender på sociala medier som Tiktok.  

Bland annat ”Y2K-stilen”, som inspireras av tidigt 2000-tal då lågt skurna jeans och velourdressar syntes på dåtidens modeikoner som Paris Hilton.

En stil som också återkommit är ”indie sleaze”, som växte fram redan 2008 som ett optimistiskt svar på den tidens lågkonjunktur.

– Det handlade då väldigt mycket om klubbkultur och att gå på konsert. Det var en anda, tror jag, för att ha kul och leva i nuet, säger Lisa Ehlin, modeskribent och doktor i digital konst.  

Längtan efter trygghet 

I Kina har den så kallade byråkratstilen, även kallad ”civil servant chic”, blivit alltmer förekommande bland unga på sociala medier, även bland de som inte är byråkrater. Det handlar om att klä sig som en traditionell tjänsteman.  

– Det är kanske inte är en karriär som någon längtar efter. Men i den osäkra samtiden som är, speciellt i Kina där klassklyftor är mer våldsamma, så blir den typen av ideal plötsligt status, att ha ett tryggt nio till fem-jobb, menar Lisa Ehlin.  

Dystopiska kollektioner 

Osäkra framtidsutsikter har satt avtryck även i modevärlden då dystopiska teman har setts i de stora modehusens kollektioner.  

– Vi vänder och vrider på väldigt grundläggande värderingar och normer, i allt från demokrati till tillhörigheter. Och det syns ju givetvis i modebranschen och i modesystemet också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.