Martina Montelius är minst sagt skeptisk till de manliga teaterchefernas okunskap. Foto: TT

Montelius: Obegripligt att inte känna till övergrepp inom teatern

Uppdaterad
Publicerad

Flera manliga chefer vid teaterinstitutioner har uppgett att de inte förstått hur grova övergrepp kvinnor utsätts för i branschen. Något som teaterchefen Martina Montelius inte köper.

– För mig är det obegripligt att man kan jobba länge i den här branschen och inte veta de här sakerna, säger hon i Aktuellt.

I Aktuellt diskuterade Martina Montelius, teaterchef Brunnsgatan fyra, och Benny Fredriksson, vd på Kulturhuset Stadsteatern, uppropet som 456 svenska skådespelare står bakom om sexuella övergrepp inom teater- och filmbranschen.

– Jag tycker det är fasansfullt att läsa den mängden av alla fasansfulla berättelsen. Man blir förtvivlad på djupet. Det är sådana starka övergrepp, bortom vett och sans, säger Benny Fredriksson.

Metoo för skådespelare

Montelius: ”Obegripligt”

Men uttalandet överraskar Martina Montelius.

– Jag har i likhet med Benny Fredriksson jobbat i väldigt många år i den här branschen. För mig är det obegripligt att man kan jobba länge och inte veta de här sakerna, säger hon.

Martina Montelius menar att de som inte vetat om hur grova övergreppen är saknar förtroende bland sina anställda.

– Om det nu ännu är så att du Benny inte känner till det då gör det mig orolig för att det kan bero på ett förtroendeproblem.

Fredriksson: ”Ett haveri i dess äkta bemärkelse”

Benny Fredriksson är självkritisk och menar att han inte har fått reda på de grövsta övergreppen.

– Absolut har det hänt saker hos oss, så är det och jag hart själv hanterat ett par saker, men inte dessa övergrepp som har varit så kraftfulla att jag menar borde ha polisanmälts. Det här är ju ett haveri i dess äkta bemärkelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Metoo för skådespelare

Mer i ämnet