Hör polisen Monica Olhed Hansson och skådespelaren Lotten Roos om hur mordet påverkade Hörby. Foto: SVT

Ny serie om uppmärksammade Helén-mordet på SVT

Uppdaterad
Publicerad

För 31 år sedan mördades 10-åriga Helén Nilsson. Nu dramatiseras den stora polisutredningen i Hörby i den nya SVT-serien Jakten på en mördare, där skådespelarna gestaltar verkliga karaktärer.

Serien som bygger på kriminalreportern Tobias Barkmans bok beskrivs som en hybrid mellan en dramaserie och en krimserie av regissören Mikael Marcimain. Den skildrar den spaningsgrupp som efter många år löste mordet på Helén Nilsson.

”Ett stort förtroende”

Kriminalinspektör Monica Olhed Hansson är en av personerna som ingick i gruppen. Hon själv agerar statist i serien, medan hennes verkliga roll spelas av Lotten Roos.

– Att göra den här rollen har varit ett stort förtroende, fantastiskt att få gestalta Monica. Också väldigt starkt med tanke på det som det handlar om så klart, säger Lotten Roos i SVT:s Morgonstudion.

Monica Olhed Hansson och Lotten Roos har jobbat tillsammans för att skildra kriminalinspektörens arbetssätt på ett verklighetstroget vis.

– Jag tycker att det har gått väldigt bra. Lotten har verkligen tagit till sig det jag försökt att förmedla, säger Monica Olhed Hansson.

”Började andas på nytt igen”

Kriminalinspektören och skådespelerskan sågs innan inspelningen av Jakten på en mördare började. Bland annat pratade de om hur Monica Olhed Hansson genomförde förhören under upplösningen av mordet.

– Det fina med alltihop var att vi fick i fick veta vem det var som hade gjort det här mot Heléne. I byn, i Hörby, började man andas på nytt igen, säger kriminalinspektören.

Också skådespelerskan som växte upp några mil ifrån Hörby minns händelsen väl.

– Det var något som berörde oss väldigt starkt, säger Lotten Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.