Mordet på Fadime skakade Sverige. Nästa år kommer TV-serien baserad på hennes liv. Foto: TT

Mordet på Fadime blir tv-serie

Uppdaterad
Publicerad

Hedersmordet på Fadime Sahindal 2002 skakade hela Sverige. Nästa år, 20 år efter det brutala mordet, kommer dramaserien ”Fadime”, om de sista åren i hennes liv.

Fadime Sahindal sköts till döds av sin pappa i Uppsala när hon var 26 år gammal. Motivet till mordet var att hon ansågs ha brutit mot familjens hederskoder.

Tv-serien ”Fadime”, som kommer premiärvisas på strömningstjänsten Viaplay, skildrar Fadimes liv mellan 1997 och 2002. Den baseras bland annat på polisutredningen och boken ”Du ska dö” som skrevs av Fadimes och hennes systers advokat Leif Ericksson tillsammans med Ulf Broberg.

Spelas in under sommaren

”Fadime är en av de svåraste och viktigaste historierna vi har tagit oss an hittills på Viaplay och det är ett stort ansvar att berätta om hennes sista år i livet”, säger Filippa Wallestam på Nent Group i ett pressmeddelande.

Inspelningen startar i sommar. Ett råd som består av tolv personer kommer att finnas till hands under hela projektet ”för konsultation kring hedersrelaterade frågor”. Ännu är det inte känt vem som spelar Fadime Sahindal och andra roller i serien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.