Johan Rheborg som ”Morran”. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tragikomik med Rheborg och Gustafsson

Uppdaterad
Publicerad

Morran och Tobias introducerades för första gången i tv-serien ”Svensk humor” som sändes i SVT förra året. Nu återvänder karaktärerna i en egen serie i SVT Flow.

Morran (Johan Rheborg) bor i ett gammalt och nedgångets hus tillsammans med sin vuxna son Tobias som enligt Robert Gustafsson som spelar karaktären ”borde ha flyttat hemifrån för länge sedan”. Huset som är fallfärdigt och har en tomt som liknar en soptipp köps sedan upp av kommunen.

I de nya avsnitten av ”Morran och Tobias” har de fått flytta tillbaka in i huset under en kort period. De har även fått en summa pengar av kommunen då det visat sig att de äger en del av tomten, men för pengarna som är deras levebröd, handlar Tobias upp på dyra och onödiga prylar på internet.

Ville göra något nytt

Grundidén var att göra två bröder som bor tillsammans i skogen och har en konflikttyngd relation. Men de två bröderna blev Tobias och hans mamma. Att valet föll på att låta programmet utgå från mamma-son-relationen var för att de ville göra något nytt.

– Vi fastnade för white trash-miljön som man ser på landet, alla har ju sett något hus med en massa sopor utanför och containers och en skrotbil och en höna som går omkring. Och då undrar man ju vem det är som bor där, säger Robert Gustafsson.

Tror ni att folk kan tolka in klassförakt i den här framställningen?

– Folk kan ju tolka det hursomhelst, så kan man ju inte gå runt och tänka utan man får ju berätta det man tycker känns relevant. Den har massor av undertexter men om folk väljer att se det utifrån att vi skulle ha någon slags onda avsikter, då är det en tolkning som de har gjort, säger Johan Rheborg.

”Det ska gärna gå nära ångesten”

De beskriver Morran och Tobias som två ensamma människor som bara har varandra och som tycker om varandras sällskap men har behov av egna liv.

– Bägge ägnar sig åt drömmar, dagarna i ända, det är allt de gör. Det handlar om drömmar och vad som förväntas av en människa för att man ska anses som normal eller duga, säger Robert Gustafsson.

Han fortsätter:

– Vi har inte uttalat ”här ska det vara roligt”, utan vi bara gör saker. Jag älskar när man inte pekar på värme och kärlek. Det lyser ändå igenom här. Det hade varit väldigt lätt att göra dem helsviniga och jätteelaka, men då blir det bara geggigt, då orkar man inte titta för man mår bara dåligt. Det finns en värme där ändå.

Liksom många andra av humorduons produktioner finns ett påtagligt vemod och inslag av svart humor i serien.

– Jag är väldigt förtjust i mörk komik och svarta stråk. Det ska gärna gå nära ångesten, säger Johan Rheborg.

Ville göra alternativ julkalender

De nya avsnitten som spelades in under tre veckor sänds i SVT Flow. Säsongen består av 16 avsnitt på tio minuter vardera. De  kommer sedan att klippas ihop till halvtimmeslånga avsnitt som senare kommer att sändas i SVT.

– Vi tänkte att det skulle vara en slags alternativ julkalender först, men serien är rätt dyr att göra så det blev bara 16 avsnitt istället för 24. Men jag tycker den här typen av berättelser funkar väldigt bra i nio minuter. Jag tittar jättelite på vanlig tv men mycket på webben och då är koncentrationsspannet ungefär så långt, säger Johan Rheborg.

– Det kanske inte märks när man kollar på de korta avsnitten men det finns ett slut.

– Det är som Twin Peaks fast med ett slut, tillägger Robert Gustafsson.

”Morran och Tobias” sänds i SVT Flow varje onsdag och fredag med start den 22 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet