Morrissey i Oslo 2013 Foto: Grøtt, Vegard/ TT

Morrisseys T-shirt väcker reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Inför Morrisseys turné har sångaren släppt en T-shirt som uppmärksammats för dess något märkliga motiv. På den vita tröjan står texten ”I wear black on the outside 'cause black is how I feel on the inside...” över en porträttbild på den svarta författaren och människorättsaktivisten James Baldwin.

På hemsidan för Morrissey-fans, True to you, publicerades igår en bild på en ny T-shirt som musikern lanserar inför sin kommande Nordamerika turné.

Tröjans motiv föreställer författaren och människorättsaktivisten James Baldwin, som Morrissey många gånger sagt sig beundra, och vars oavslutade litterära verk Oscarsnominerade dokumentärfilmen ”I am not your negro” (2016) handlar om.

Ovanför bilden på Baldwin står texten ”Jag bär svart för att jag känner mig svart på insidan...” som är ett utdrag ur the Smiths låt ”Unloveable”.

Väcker reaktioner

Hur att ”känna sig svart inombords” och bilden på Baldwin hänger ihop är oklart, men bilden i kombination med texten börjar nu väcka reaktioner bland medier och sociala medier-användare. På Twitter har kommentarer som ”The Morrissey the less I like” publicerats, och flera amerikanska nyhetssajter har beskrivit tröjan som märklig.

Det är inte första gången Morrissey uppmärksammas för kontroversiella uttalanden, även om de tidigare mest handlat om hur han yttrat sig i medier. Musiktidningen Rolling Stone har tidigare listat Morrisseys mest uppmärksammade uttalanden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.