Hör Kulturnyheterna prata om Morrisseys utspel i Morgonstudion. Foto: TT

Morrissey rasar mot Simpsons-hånet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha blivit framställd som en överviktig, rasistisk köttätare i ett avsnitt av The Simpsons rasar den Manchesterfödde artisten Morrissey mot tv-serien i ett Facebookinlägg.

I det senaste avsnittet av den amerikanske långköraren The Simpsons blir karaktären Lisa besatt av en deppig, brittisk indieartist och militant vegan vid namn Quilloghby, som på 80-talet sjöng i bandet the Snuffs.

Men det ska visa sig att Quilloghby, vars röst görs av Benedict Cumberbatch, nu för tiden blivit en bitter, överviktig, främlingsfientlig köttätare.

Kommenterar avsnittet

Många såg likheter mellan karaktären Quilloghby och den brittiske indieartisten och före detta sångaren i bandet the Smiths, Morrissey och redan samma dag kommenterade artisten, via sin manager, avsnittet på Facebook.

”När en serie når en så låg nivå att de använder sig av hat och porträtterar Morrissey med sin mage hängande utanför tröjan (när han aldrig sett ut så någonsin i sin karriär) får dig att tänka vem det egentligen är som är hatisk och rasistisk.”

Övervägde att stämma programmet

Samma dag kommenterade också Morrissey själv händelserna från ett annat konto. I en längre facebookstatus skriver han bland annat att han övervägt, men valt att inte stämma skaparna.

”Anklagelser kommer ofta från människor med ett otroligt behov av att känna sig viktiga – som ofta inte är särskillt intellektuella. Att skriva manus för the Simpsons till exempel kräver bara total okunnighet”, skriver artisten i en status.

Han skriver också att ”världen är besatt av hatlagar. Men det finns ingen sådan som skyddar mig”.

Inte bara inspirerad av Morrissey

Seriens manusförfattare Tim Long har ännu inte kommenterat artistens uttalande men har tidigare sagt i en artikel med Variety att karaktären Quilloghby från avsnittet Panic on the streets of Springfield  inte bara är baserad på Morrissey.

”Karaktären är Morrissey-aktig, men med en liten gnutta av Robert Smith från The Cure, Ian Curtis från Joy Division och flera andra”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.