Tröjan som marknadsfördes på Morrisseys officiella webshop Mporium. Foto: Mporium

Morrissey slutar sälja kontroversiell T-shirt

Uppdaterad
Publicerad

T-shirten hade ett motiv föreställande författaren och människorättsaktivisten James Baldwin. Men bilden, tillsammans med texten ”Jag bär svart för att jag känner mig svart inombords” väckte stark kritik.

Nu har tröjan mystiskt försvunnit från stjärnas officiella webshop.

Morrissey släppte för knappt en vecka sedan en ny t-shirt inför sin kommande turné i Mexiko och USA. På den stod orden ”Jag bär svart för att jag känner mig svart inombords”, ett uttdrag ur The Smiths-låten ”Unloveable”. Under texten fanns en bild föreställande författaren James Baldwin.

Baldwin var en stark röst för svartas rättigheter i USA, och den kritikerrosade dokumentären ”I am not your negro” handlar om det oavslutade manuskriptet ”Remember this house” som han lämnade efter sig vid sin död 1987.

Tröjan såldes på Morrisseys egen webbshop.

Läs också: Recension: ”I am not your negro”

”En dålig idé”

Kombinationen av bild och text på Morrisseys T-shirt väckte genast kritik. På flera medier och forum för fans har tröjan, och Morrisseys tidigare kontroversiella uttalanden, diskuterats.

Kulturjournalisten Tom Hawking skriver på Flavorwire att tröjan var menad som en hyllning till Balwin, men att den misslyckats som sådan. Han menar att färgen svart i låttexten används som en metafor för sorg, mörker och lidande. Att associera den symboliska betydelsen av svärta med att ha en mörkare hudfärg är ”en fruktansvärt dålig idé”, skriver Hawking.

Och nu har tröjan mystiskt försvunnit ur Morrisseys officiella webshop. Varken musikern eller någon presskontakt har kommenterat varför den dragits tillbaka.

Kulturnyheterna söker återförsäljaren för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.