Möt Ros-Mari – verklighetens kulturtant

Uppdaterad
Publicerad

Kulturtanten i Martina Montelius nya bok vill supa, knarka och leva ut. Men så är det inte alltid i verkligheten: Kulturnyheterna tog följe på 74-åriga Ros-Mari Edström för att uppleva en dag som kulturtant.

Hon kallar sig gärna kulturtant, men tar hellre ett glas vin och försvinner in i en bok än festar loss på en kryssning. Kulturnyheterna följde med en verklighetens kulturtant till hennes personliga lustgård: ett bibliotek.

– Om du inte läst den här boken av Kjell Westö så måste du göra det, säger Ros-Mari Edström när vi möter upp henne på Kista bibliotek i Stockholm.

Fann kulturen efter 60

I dag vill hennes boktips aldrig ta slut, men förr läste Ros-Mari Edström nästan ingenting alls – tills hon blev pensionär. Då insåg hon att hela världens litteratur låg framför henne. Hon fullkomligt älskar böcker och teater och har inga problem med att bli kallad kulturtant.

– Jag tycker tant, det är jag ju. Det blir man ju när man blir pensionär. Och kultur är ju det som ger livet guldkant.

Vad är det som gör dig till kulturtant?

– Det är för att jag har så kul. Jag tycker det är viktigt med litteratur och egentligen vill jag nämna musik också, fast jag går för lite på konserter. Och så har jag en man som tycker: Det går väl jättebra att lyssna på hemma, vi har ju så bra musik där.

Får du med dig din man på litteraturhändelser? 

– Nej inte så mycket. På teater hänger han med men han läser andra böcker. Han har inte tid med skönlitteratur säger han.

Viktig kulturfaktor

Utan tanten och kvinnorna stannar Kultursverige, rapporterade Kulturnyheterna igår.  Kvinnor över 50 är överlägset dominerande som kulturkonsumenter, de driver Kultursverige framåt. Ett ämne som Ros-Mari brinner för och kontaktade därför Kulturnyheterna angående vår kulturtant-rapportering.

Hit till Kista bibliotek  kommer Ros-Mari Edström varje vecka för att stilla sitt omättliga kulturbegär.

– Jag läser nästan en bok i veckan och vissa kanske tycker att jag borde göra något annat. Men jag trivs med det.

Varför läser du så mycket?

– Det finns ju så mycket att vara nyfiken på. Jag har ju så roligt. Det tråkiga var ju att så länge jag jobbade så orkade jag ju inte.

Mer än rödvin

En del hörde av sig till Kulturnyheterna igår, tyckte att bilden som författaren Maria Montelius målar upp av kulturtanten är ensidig. Maria Montelius kulturtant vill supa och knarka på litteraturkryssning. Ros-Mari Edström roar sig med ett glas vin, de galna åren har hon lämnat bakom sig. Nu njuter hon av att läsa en bra bok.

– Behöver man supa och knarka tycker jag inte kulturen är rätt område. Dessutom har väl de flesta gjort det redan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

kulturtant

Mer i ämnet