Opera förknippas ofta med passion. Måste man då vara en passionerad person även privat för att sjunga opera?
– Jag vet inte, men man måste göra det man gör med passion. Sedan tror jag att det är en hemlighet för varje yrke: om du utför det med passion så kan du se och höra skillnaden, säger Bartoli.
Historisk mission
Cecilia Bartoli är en operastjärnan som inte nöjer sig med att bara sjunga det som alla andra sjunger. Hon är också ute på en historisk mission. I arkiv och bibliotek söker hon efter åsidosatt musikhistoria.
Hennes senaste inspelningar tar oss till det tidiga 1700-talets Rom där kyrkan hade förbjudit operan. De stora kompositörerna: Händel, Scarlatti och Caldara fick komponera oratorier istället. Oratorierna hade bibliska motiv, men kom ändå att likna operan med sina scenmontage. Även kyrkans egna kardinaler deltog i komponerandet av dessa oratorier där de kvinnliga rollerna sjöngs av manliga kastratsångare.
– Det är klart att det är svårare för en kvinna, för kastratsångarna var män och mäns syrekapacitet är mycket större än vad den är för kvinnor.
Nytt projekt på gång
Nu forskar Cecilia Bartoli vidare i arkiven och till hösten väntas ett nytt album. Hon har hittills varit hemlighetsfull om sitt nya projekt, men för Kulturnyheterna berättar hon lite mer.
– Det kommer att handla om musik från romantiken, men på instrument från den tiden. Och jag tror det kommer att bli något nytt för våra öron.
För att se hela intervjun med Cecilia Bartoli klicka på länken ovan!
Roland Zuiderveld