Möte med Oz – fredsduva och författare

Uppdaterad
Publicerad

Amos Oz, nobelpristippad författare och den israeliska fredsrörelsens stora stjärna är i Sverige. Här passar han på att både predika tolerans och lansera sin nya bok ”Scenes from Village Life”.

Fredsduva, författare, opinionsbildare. Amos Oz var med och grundade den israeliska fredsrörelsen och har sedan 70-talet jobbat enträget för en lösning av Israel-Palestinakonflikten.

– Det beror på min fascination för komplexa snarare än svartvita konflikter. Varken i mina romaner och berättelser eller i min politiska gärning har jag dragits till det svartvita.

Just den här kombinationen av berättartalang och förmågan att skapa politisk debatt har gjort Amos Oz till en älsklingsrepresentant för den israeliska fredsrörelsen utomlands. Amos Oz är en citatmaskin och har alltid träffsäkra metaforer, kvickheter och visdomsord på tungan.

– När jag håller med mig själv hundra procent så skriver jag ingen berättelse, utan en arg artikel. Men när jag finner oenighet inom mig, när det finns två tre olika röster.. Då vet jag att jag bär på en berättelse.

Fokus på familjen

I sin självbiografiska storsäljaren ”En berättelse om kärlek och mörker” beskriver han sin uppväxt i Jerusalem på 40-talet. Amos Oz mamma begick självmord när han var liten, och temat i hans författarskap är ofta just olyckliga familjer.

– Familjen är universums mest mystiska institution. Den mest motsägelsefulla, den mest tragiska, komiska och absurda. Men det är också den mest långlivade institutionen, säger Oz.

Reporter: Cecilia Tiberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.