Foto: Wikimedia Commons

Motörhead-gitarristen Eddie Clarke har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Motörhead-gitarristen ”Fast” Eddie Clarke har avlidit, skriver Aftonbladet. Gitarristen somnade in i sviterna av lunginflammation.

”En sån chock, han kommer att bli ihågkommen för sina ikoniska riff”, säger bandkollegan och efterträdare i bandet, Phil Campbell i ett uttalande på Motörheads Facebook-sida.

– Vi är förkrossade över att föra vidare nyheten som vi precis själva fått reda på tidigare ikväll. Edward Allan Clarke, eller som vi alla kände och älskade honom, ”Fast Eddie” Clarke, somnade fridfullt in i går, skriver en representant för bandet på Facebook.

Edward Allan Clarke, känd som ”Fast Eddie” Clarke, var den siste i livet av det legendariska bandets originaluppsättning,som förutom Clarke bestod av Lemmy och Phil Taylor.

Medverkade på klassiska album

Han var gitarrist i Motörhead från det att de bildades år 1975 fram till att han lämnade bandet 1982. Efter att han lämnat bandet bildade han gruppen Fastway. Clarkes efterträdare, gitarristen Phil Campbell, kom in i bandet år 1984. I ett uttalande på bandets Facebook-sida skriver han:

”En sån chock, han kommer att bli ihågkommen för sina ikoniska riff”.

Clarke spelade på plattor som bandets självbetitlade debut från 1977, Overkill and Bomber från 1979 samt Ace of Spades från 1980 och Iron Fist från 1982.

Eddie Clarke blev 67 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.