Porträtt av Tulla Larsen av konstnären Edvard Munch. Foto: Ove Kvavik/Munchmuseet

Munch ”återförenas” med sin fästmö i utställning

Publicerad

Ett porträtt av den norske konstnären Edvard Munch, föreställande honom själv och hans dåvarande fästmö Tulla Larsen, ställs på British Museum i London, det rapporterar The Guardian. Och porträttet har ett minst sagt dramatiskt förflutet.

På den stora Munchutställningen som öppnar på British Museum i London i veckan ställs ett omtalat porträtt ut. Porträttet föreställer den norske konstnären Edvard Munch och hans tidigare fästmö Tulla Larsen – och är delat itu.

Porträttet målades runt förra sekelskiftet, men efter ett stort bråk som slutade i skottlossning och att Edvard Munch skadades i handen sågade han i vredesmod itu målningen, det skriver The Guardian.

på utställningen kan museibesökarna återigen se paret sida vid sida.

– Munch hade enormt komplicerade förhållanden med kvinnor. Han hade en nästan fysisk fruktan för dem och han var neurotiskt rädd för att binda sig. Och hans kanske mest plågsamma relation var med Larsen, säger utställningens curator Giulia Bartram till The Guardian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.