Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny utställning på Tekniska museet i Stockholm problematiserar relationen mellan människa och robot. Här japanska nyhetsankarroboten Kodomoroid. Foto: Tekniska museet

”Robotar kommer att ta över våra jobb”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen öppnar utställningen Robots på Tekniska museet i Stockholm. På utställningen visas över hundra så kallade humanoider från 1600-talet till i dag, bland annat den japanska nyhetsuppläsarmaskinen Kodomoroid och T-800 från Terminator-filmen.

Museidirektören Peter Skog visar upp den japanska roboten Kodomoroid och säger att den funkar utmärkt som nyhetsuppläsare i tv. Kodomoroid är iklädd vitt och har svart page, bredvid den står en skådespelarhumanoid som kan göra en mekanisk stand-up-comedy.

”Yrken som ersätts”

– Skådespelare är på nummer 203 på listan över yrken som kan bli ersatta av robotar. Robotar kommer absolut att ta över våra jobb. Men vi har ju en tendens att hitta på nya jobb. På 30-talet pratade Keynes om att vi bara kommer behöva jobba tre timmar per dag på 2000-talet, och han hade delvis rätt. Men vi har full sysselsättning ändå, för vi hittar på nya saker, säger Peter Skog.

Kommer robotar att ta över världen?

– Man brukar prata om singularitet och att den artificiella intelligensen börjar bestämma själv. Vissa väldigt prominenta personer, som Stephen Hawking, varnar för det här. Jag tror kanske inte att det kommer gå så, i sådana fall kommer det att ta ganska lång tid.

– Jag tror snarare att vi kommer fortsätta gå hand i hand på olika sätt.

Människolik men obegriplig

Varför är vi så rädda för robotar?

– Det hänger ihop med bilden av roboten. Att den är farlig och tar något ifrån oss, att den är människolik och har krafter. Vi förstår den, men ändå inte riktigt hur den funkar. Och det är just därför vi vill visa den här utställningen, för att förstå varifrån vi kommer, var vi är nu, och vart vi är på väg. Det viktiga är att vi får ett samtal kring hur vi vill ha det som människor. För i varje fall just nu så bestämmer vi.

En människospegel

Under utställningen på Tekniska museet, som närmast kommer från Science Museum i London, och som efter Sverigebesöket turnerar vidare till Asien, tycker Peter Skog att man ska passa på att interagera med robotarna.

– Interagera med dem och fundera på vad som är mänskligt egentligen. Roboten fungerar lite som en spegel.

Utställningen på Tekniska museet pågår till och med den 15 mars 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer