Foto: Rebecca Blackwell/AP/TT

Museum i Toronto låter besökarna ta med sig delar av Yoko Ono-verk hem

Publicerad

De 500 första gästerna som besöker Gardiner Museum i Torontos Yoko Ono-utställning till helgen kommer få en låda att fylla med delar av konstverken – och ta med dem hem. Ett i sammanhanget något ironiskt tilltag då det så sent som i våras stals en sten, med ett värde på nästan 148.000 kronor, från samma utställning.

Den interaktiva utställningen Yoko Ono: The Riverbed öppnade i februari och består bland annat av en stensamling där besökaren uppmanas att med stenars hjälp meditera. Och det var från denna del av utställningen som en person i våras olovligen tog med sig en av stenarna – och försvann.

– Hon bara plockade upp den och gick iväg med den, sade Toronto-polisens presstalesperson Gary Long till tidningen Toronto Star i efter att stölden uppdagats.

Öppnar för besökare att ta med delar hem

Men när det är dags för utställningens sista dag, kommer museets vanliga kutym gällande vad klåfingrade besökare tillåts göra att till viss del ruckas på, skriver sajten Exclaim. För under söndagen kommer nämligen de 500 första gästerna erbjudas en låda för att kunna plocka med sig delar från utställningen

Gällande just stenarna kommer det dock forfarande vara stopp. Istället kommer besökarna, den här gången helt lovligen, få plocka med sig bitar av trasiga porslinskoppar och fat från Yokos verk ”Mend Piece”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.