Musik ska lagras i domedagsvalv i tusen år

Uppdaterad
Publicerad

Enligt projektet Global music vault produceras så mycket musik i dag att den data som krävs för att lagra musiken inte kommer att räcka till. För att säkra att framför allt hotad musik lever vidare ska man nu bevara låtar i upp till tusen år i ett valv i ett berg i Svalbard.

Sedan tidigare bevaras fröer i ett bergrum i Svalbard i ett valv i fall en global katastrof skulle inträffa. I år gör man göra samma sak med musik, rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

2008 försvann en ansenlig mängd musik från Universal studios i samband med en brand och 2019 meddelade Myspace att över 50 miljoner uppladdade spår gått förlorade efter en serverflytt.

Den typen av förluster vill man undvika genom att bevara masterfiler inuti bergrummet.

– Det finns säkra förhållanden temperaturmässigt, men det är också en demilitariserad zon, det är inget som känns hotfullt för vissa länder, säger Alfons Karabuda, som sitter i styrlesen för projektet Global music vault.

Utrotningshotad musik går först

Exakt hur musiken ska kunna lagras i de utlovade tusen åren får Alfons Karabuda inte gå in på i nuläget säger han, men datan ska bevaras på ett extremt hållbart material.

Musikernätverk ska få skicka in den musik som de anser viktigast att bevara, men högsta prio är musik som är utrotningshotad.

– Vi har ju haft exempel som Kambodja där 90 procent av landets kreatörer och utövare blev dödade. Vad händer nu i Afghanistan? Det finns mycket kulturarv och musik som gått förlorad, säger Alfons Karabuda.

Global music vault

Projektet är ett samarbete med arkivföretaget Piql, som bland annat arkiverat data och minne åt Unicef, Github och Vatikanen, och det norska företaget Elire Manegement group. Även International music council ligger bakom projektet.

2022 ska driften tas upp och man samlar till en början främst in musik från olika ursprungsfolk för att senare gå över till  till exempel västerländsk popmusik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.