Mobiltelefonerna gör sin grej under en konsert med James Blunt i Libanon. Foto: TT

Artister vill stoppa filmande konsertbesökare

Publicerad

Allt fler artister protesterar mot publik som fotar och filmar konserter, samtidigt flera teknikföretag nu satsar på mobilblockerande tjänster. Men nu visar en ny studie att konsertfotande kan förhöja konsertupplevelsen, uppger DN.

Alicia Keys, Björk, Rihanna, Bono och Adele är några i den långa raden artister som kritiserat den moderna konsertbesökarens förkärlek till att filma konserter samtidigt som de pågår.

– Jag skulle vilja be kvinnan i publiken med kamerastativet att sluta filma mig. Jag är här på riktigt, sa Adele under en konsert i Italien i slutet av maj i år.

Den som har gått på en större konsert idag är välbekant med fenomenet: de svajande ljuspunkterna som svävar ovanför publiken när hundratals personer filmar den pågående konserten.

Fenomenet har väckt debatt om att vi är allt mindre närvarande i stunden. Flera teknikföretag, bland andra Yondr och Apple, arbetar nu med produkter och tjänster som blockerar mobilanvändande tillfälligt, under till exempel konserter och andra liveevent.

Kan förhöja upplevelsen

Men ny forskning från University of Southern California i USA visar att fotandet kan bidra till att höja konsertupplevelsen, skriver Dagens Nyheter. Forskarna själva blev förvånade, då de förväntat sig det motsatta resultatet från studiens 2000 deltagare.

– Den som aktivt söker och väljer motiv kan förstärka sin uppmärksamhet. Det i sin tur kan innebära att känslan av upplevelsen intensifieras, säger Kristin Diehl, en av forskarna bakom rapporten, till tidningen.

Studien är dock begränsad till att fokusera på den fotande personen, och väger inte in hur andra besökare eller – som i fallet med Adele – artisten själv reagerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer