Brian Johnson och Angus Young från bandet AC/DC som George Young var producent för. Foto: TT/Albertsaustralia

Den australiske musikern och producenten George Young är död

Uppdaterad
Publicerad

George Young, äldre bror till rocklegendarerna och AC/DC medlemmarna Malcolm och Angus Young, har dött skriver the Guardian.

Young var en av pionjärerna inom australisk popmusik och medlem i 60-talsbandet The Easybeats, som var ett av de första popbanden från landet att slå internationellt. 

The Easybeats hade en stor internationell hit med låten Friday on my mind 1967, men George Young skrev även låtar till andra tillsammans med bandkollegan Harry Vanda, däribland Love Is in the Air till John Paul Young och Evie till Stevie Wright.

AC/DC-producent

Störst genomslag fick George Young dock som producent. Med sina egna erfarenheter från musikindustrin i London återvände han till Australien och blev producent åt sina bröder Malcolm och Angus Young och deras band AC/DC, ett band som under 70-talet erövrade rockvärlden med sin enkla riffdrivna högspännings-musik.

George Young producerade flera av AC/DC:s tidiga album, ”Let there be rock”, ”Dirty deeds done dirt cheap” och ”High voltage” för att nämna några. Han spelade också bas i bandet en kort period.

Bandet the Easybeats. George Young till vänster. Foto: Albertsaustralia

Blev 70 år

Youngs bortgång meddelades av den australiska musikförläggaren Alberts. ”Det är med stor sorg som Alberts uppmärksammar att George Young har gått bort”, skriver företagets chef David Albert i ett meddelande. 

Även AC/DC skriver om George Youngs frånfälle.

”Det är med sorg i hjärtat vi måste meddela att vår älskade bror och mentor har avlidit. Utan hans hjälp hade AC/DC inte funnits”, skriver bandet i ett uttalande på sin hemsida.

George Young blev 70 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.