Dottern gör Ted Gärdestads sista skiva

Publicerad

När Ted Gärdestad avled 1997 41 år gammal var han en av Sveriges mest folkkära artister. Hans vuxna dotter Sara Zacharias har aldrig haft några planer på att hålla på med musik. Men när hon hittade några demokassetter med outgivna låtar ändrade hon sig.

– Det klart att det var känslosamt att höra honom sjunga ensam vid pianot, för så låter det inte på skivorna, säger Sara Zacharias till Kulturnyheterna. Det låter ju helt annorlunda. Det här var ju bland det sista han gjorde, så han lät ju som min pappa inte den här 15-åringen. Det var jättefint att få höra.

Inte självklart att hon skulle sjunga

Låtarna hon hittade var på engelska och inspelade inför Ted Gärdestads sista skiva, ”Äntligen på väg”. Men steget från att hitta en låda med låtfragment till att färdigställa en hel skiva var inte självklart för en socionomstudent.

– Jag är ingen artist. Jag har aldrig hållit på med musik, aldrig haft några drömmar om det eller så. Jag visste inte ens om det skulle bli en skiva. Men jag är glad att den blev så pass bra att jag kände att vi kunde släppa den.

Hur kändes det att sjunga in?

– Det är klart att jag tänkte på honom jättemycket när jag sjöng in dom, jag hoppas jag har gjort låtarna rättvisa.

Folkär pappa

Ted Gärdestad slog igenom som tonåring i början av 70-talet och är en av Sveriges mest älskade artister genom alla tider. Många har en stark relation till hans musik än idag.

– Han var ju min pappa, jag vet inte, Men när jag gjort det här har jag tänkt på vad jag har velat. Det skulle ju kännas otroligt om folk skulle tycka det var bra.

Hans musik har funnits med Sara Zacharias hela tiden

-Jag har lyssnat mycket på hans musik i alla år. Jag spelar det för min dotter varje dag. Den ligger mig jättevarmt om hjärtat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer