Netta vann Eurovision 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Efter pengabråk: Eurovision kan hållas i Israel

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen skrev det israeliska tv-bolaget Kan ett brev till den israeliska regeringen där de ville få 12 miljoner euro för att kunna stå värd för Eurovision song contest nästa år. Svaret blev nej och Kan hävdade att tävlingen skulle kunna behöva flyttas till ett annat land. Nu, med endast ett par timmar kvar till deadline, verkar saken vara löst.

Det rör sig om en depositionsavgift på 12 miljoner euro som tv-bolaget måste betala till samarbetsorganisationen EBU för att få vara värd nästa år. Efter vad som av tidningen Jerusalem Post beskrivs som ”maratonförhandlingar” har finansdepartementet i Israel gått med på att låta bolaget Kan ta ett lån för att betala avgiften.

Om Israel av något skäl inte kan stå värd för tävlingen betalas avgiften inte tillbaka, men nu har departementet slutligen gått med på att hjälpa tv-bolaget med att betala tillbaka lånet – oavsett vad som händer, rapporterar Jerusalem Post.

Oklart vilken stad

Det är ännu inte klart i vilken stad Eurovision kommer att hållas. ”Next year: Jerusalem” sade vinnaren Netta Barzilai efter segern i Lissabon i våras, men efter att protester uppstod i samband med att den amerikanska ambassaden flyttades till Jerusalem och ett flertal palestinier sköts till döds, är det oklart. Sist Israel stod värd för Eurovision, 1999, hölls tävlingen i Jerusalem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer