Enrique Iglesias under musikvideoinspelningen av Súbeme la radio Foto: TT/Ernesto Mastrascusa

Enrique Iglesias om det svenska musikundret: Imponerande – och skrämmande

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mitten på 90-talet har Enrique Iglesias levererat mängder av hits som ”Bailamos”, ”Hero” och ”I like it”. Ikväll spelar han i Sverige för första gången på ett decennium. Kulturnyheterna har träffat stjärnan för en exklusiv intervju.

Det är ”The sex and love tour” som kommer till Globen i Stockholm – en turné som också delar namn med Enrique Iglesias senaste skiva från 2014. ”Sex and love” nådde enorma framgångar och blev den sjunde mest streamade skivan i världen det året.

– Jag har ingen aning om hur jag ska toppa det, varje gång jag släpper något nytt är det mycket press. Men jag försöker att bara ha kul, följa magkänslan och skriva de bästa möjliga låtarna – låtar som verkligen berör, säger Iglesias när SVT träffar honom i Miami.

Enrique Iglesias på plats i Stockholm Foto: Skärmdump

Son till Julio Iglesias

Enrique Iglesias är son till den välkända sångaren Julio Iglesias och föddes i Madrid 1975. Vid nio års ålder flyttade han från Europa till Miami där han bor än idag. Och Enrique Iglesias tror att flytten har påverkat hans musik mycket:

– När jag ser tillbaka på det så tror jag att det musikaliskt var en stor fördel för mig. Jag hörde låtar i Europa som jag inte hade hört annars, och när jag flyttade till Miami så lyssnade jag såklart mycket på latinamerikansk musik och amerikanska hits.

Har rört sig mellan spanska och engelska

Musikaliskt har Enrique Iglesias också gjort en resa – han har gått från att sjunga på spanska till engelska. Debuten skedde 1995 med ett självbetitlat album som blev en hit i den spanskspråkiga delen av världen.

Under resten av 90-talet fortsatte han sedan att skörda stora framgångar, framförallt med dundersuccén ”Bailamos” som väckte intresse för Enrique Iglesias hos många stora skivbolag. Övergången till engelska skedde runt millenieskiftet när han skrev på ett kontrakt värt 44 miljoner dollar med Universal Music.

Idag mixar han både engelska och spanska.

– Det bästa sättet att förnya sig själv är genom musiken. För mig är det en fördel att jag sjunger på både spanska och engelska och det hjälper mig att röra mig mellan olika stilar.

”Det är imponerande hur mycket talang Sverige har”

Under åren har det blivit många samarbeten, både med andra artister som Whitney Houston, Pitbull och Jennifer Lopez och med olika producenter – däribland flera svenskar.

– Producenterna jag har träffat som kommer från Sverige: Max Martin, Red One och Rami… Det finns så mycket talang. Jag vet inte vad det beror på, jag vet att de börjar undervisa i musik väldigt tidigt men det är imponerande hur mycket talang Sverige har. Det är skrämmande, säger Iglesias.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.