Benjamin Staern är strålande glad sedan han tilldelats Sveriges största tonsättarpris. Foto: Tobias Broström

Stort tonsättarpris till Benjamin Staern

Uppdaterad
Publicerad

Benjamin Staern får Sveriges största tonsättarpris, Christ Johnson-priset, för sitt verk ”Worried Souls”. Pristagaren själv blev förbluffad av beskedet.

Kungliga musikaliska akademien har beslutat att ge årets Christ Johnson-pris till tonsättaren Benjamin Staern. ”Worried Souls” heter verket som gör att Staern i slutet av november får ta emot priset ur kungens hand.

”Med häpnadsväckande förmåga hanterar han stora musikaliska former på ett originellt och personligt sätt, i ett verk präglat av rikt varierad orkestrering och bländande virtuositet i solostämman”, skriver juryn i sin prismotivering.

Själv är pristagaren överlycklig.

– Det är som en blixt från klarblå himmel. Jag är mycket hedrad och tacksam för uppmärksamheten. Just nu dansar man bland molnen, säger han till Kulturnyheterna.

Christ Johnson-priset, som delas ut av Kungliga musikaliska akademien sedan 1958, är på 180 000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.