Rockveteranerna i Foo Fighters är på Sverigebesök inför lanseringen av sin nya platta ”Concrete and Gold”. Foto: Janerik Henriksson / TT

Foo Fighters: ”Jävligt stolta över att vi fortfarande finns”

Sist Foo Fighters spelade i Sverige bröt frontmannen David Grohl benet på scen. Efter snabb omplåstring var han tillbaka för att slutföra konserten. En talande bild av ett av rockvärldens mest uthålliga band.

När bandet nu är tillbaka i Sverige för att lansera sitt nya album ”Concrete and gold” pratar de om den omtalade konserten i Göteborg 2015 som en av deras bästa.

– Jag minns att jag började sjunga första låten och publiken gick verkligen igång. Sen minns jag att jag ramlade ner från scenen och bröt benet riktigt illa, säger David Grohl.

Löper linan ut

Efter rekordsnabb gipsning bars Grohl in på scen igen och kunde fortsätta, sittande på en stol.

– Vilket bra sätt att säga: ”Skit samma! Kämpa! Kriga på!”, säger trummisen Taylor Hawkins.

Nya skivan är deras nionde – och de är entusiastiska över riktningen de tagit. Efter den något mer lågmälda ”Sonic Highways” från 2014 har Foo Fighters nu valt att löpa linan ut. 

– Vår avsikt var att göra en skiva med ett sound som var större, djupare och mer melodiskt. Vi har alltid försökt att bara fokusera på att skriva låtar, säger Grohl.

Inte helt lätt att överleva

Foo Fighters drar fortfarande enorm publik världen över. Men den snart 50-årige David Grohl har, inte utan viss irritation, noterat att han allt oftare får frågan: ”hur länge ska ni hålla på egentligen”? 

– Jag är jävligt stolt över att bandet fortfarande finns. Inom vår bransch, rock'n'roll, är det inte helt lätt att överleva. När vi kommer till en festival finns där en massa häftiga unga band som förmodligen är borta om tre år. Sen kommer jag med mitt gråsprängda skägg och skriker som en galning i tre timmar. Det är jävligt coolt!, säger David Grohl.

LÄS MER: Foo Fighters stoppade FO&O inför Melodifestivalen 2017

FOO FIGHTERS

Visa

I början av nittiotalet var Dave Grohl mest känd som trummisen i Nirvana. Efter Kurt Cobains död startade Grohl Foo Fighters, som efter 22 år räknas till rockgenrens giganter.

Bandet består av:

Dave Grohl – sång och gitarr

Chris Shiflett – gitarr

Pat Smear – gitarr

Nate Mendel – Bas

Taylor Hawkins – trummor och sång

Rami Jafee – keyboard

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer