Frej Larsson: ”Jag gör inte det här för att dricka champagne med fina människor”

Publicerad

Frej Larsson slog igenom som musiker i början av 00-talet med gruppen Slagsmålsklubben, och har haft stora framgångar med Maskinen och Far&Son. Men för de som inte lyssnar på hans musik har han på senare år blivit mer känd för att håna politiker och bråka med myndigheter.

Frej Larsson har gjort elektronisk musik med rapinslag i olika konstellationer sedan 2003. Men de senaste åren har han främst skapat rubriker för att ha flugit en pizza över Jimmie Åkessons (SD) huvud, byggt en gayklubb på rysk mark och är för tillfället misstänkt för hot mot tjänsteman. Han har även låtsats skjuta ett barn i Kambodja, samtidigt som hans och parhästen Simon Gärdenfors TV4-program Samhällsjudo sändes.

– När vi sköt ett barn i Kambodja, gjorde vi det ju inte för att döda någon, för att det skulle stå på löpsedlarna. Vi gjorde det för att få sparken från TV4 för att den unga generationen skulle starta en debatt om konsumtionshetsen i Sydostasien, säger han till Kulturnyheterna.

Störig eller äkta

Den offentliga debatten om Sydostasien uteblev och kom snarare att handla om huruvida skämtet var osmakligt eller inte. Frej Larsson är antagligen den svenska artist som är snabbast på att bränna broar till de stora företag som omfamnat honom (förutom TV4 har även musikbolaget Universal fått sig en ordentlig känga i en av hans låtar).

Han driver med partiledare, polischefer och Vladimir Putin, men det upphöjda epitetet ”provokativ konstnär” har uteblivit. ”Störig” är däremot ett ord som använts för att beskriva honom, bland annat av honom själv.

– Man kan ju kalla det störig, men kan ju kalla det äkta också. Jag vill att folk ska hålla sig till sin grundplan och inte bara: ”Jag ska förändra saker från insidan” och sen moonwalkar de in på insidan och glömmer att förändra när de har smaken av lyx i munnen. Jag ifrågasätter smaken av lyx i munnen, säger han.

Det känns som att du gör det svårt för dig, varför gör du det?

– Jag är en konstnär som inte gör det här för att dricka champagne med fina människor. Jag är en konstnär som kämpar för de som hade det som jag hade det när jag växte upp.

”Har bara kul”

Förundersökningen som pågår mot Frej Larsson gäller en bild han laddade upp på Instagram och en låttext som fanns på Spotify. På bilden har han döpt en guldfisk efter en polis och säger att fisken ska filéas. Polisen nämns även vid namn i låten. Efter det greps han och hans dator och annan elektronik beslagtogs.

Frej Larsson säger att det borde vara uppenbart att det hela var menat som ett skämt och att han aldrig skadat någon. Men hans humör har inte påverkats nämnvärt av ingripandet.

– Jag har bara lite jävla kul. Mitt uppdrag sedan jag sattes på denna jord är att ha roligare än alla andra. Oavsett vad du tror om min situation just nu så har jag fett mycket roligare än alla andra, varje dag.

Under långfredagen släpper Frej Larsson nya singeln Här förändras ingenting.

Frej Larsson

Visa
  • Frej Larsson är född 1983 och är uppvuxen i Ronneby i Blekinge.
  • Han har gjort musik sedan tidigt 2000-tal med Slagsmålsklubben, Maskinen och Far&Son och har även släppt album som soloartist.
  • Tillsammans med Joy M'Batha gjorde han den svenska officiella låten till fotbolls-EM 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer