Norska artisten Gabrielle gör svensk karriär efter Skam. Foto: Universal

Gabrielle gjorde Sverigesuccé efter Skam

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har den fjärde säsongen av TV-serien Skam svensk premiär. Förutom att vi har kunnat höra folk slänga sig med uttryck som ”drittsekk” och ”kødder du” har serien även påverkat andra saker i vår vardag – till exempel vad vi hör för musik i radion. Kulturnyheterna har träffat den norska artisten Gabrielle som fick en Sverigesuccé efter att hennes låt ”5 fine frøkner” var med förra säsongen av Skam.

Det står och puttrar på spisen. Even lagar mat i köket i kollektivet där Isak bor och från radion hörs ett svagt sorl. Plötsligt skruvar Even upp musiken och ur högtalarna strömmar ljudet av Gabielles låt 5 fine frøkner.    

Låten gjorde succé helt utan förvarning för Gabrielle som hade paus från sitt turnérande för att skriva ny musik. Hon hade precis tagit sig ur en ganska tuff period som kantades av skrivkramp och prestationsångest. Hon var precis i färd med att ge ut sitt nya material när avsnittet med hennes låt plötsligt släpptes. 

– Det var väldigt kul. Det blev en dubbel boost, säger Gabrielle med ett stort leende.

Framgång i Norge

5 fine frøkner blev en hit i Norge redan 2014 så det var mycket oväntat att den låten skulle bli en monsterhit i Sverige nu.  

Anade du att den skulle bli så stor när du skrev 5 fine frøkner? 

– Nej, nej, nej det hade jag inte tänkt, säger Gabrielle:  

– Jag har hållit på i Norge i många år och turnerar där, jag har min publik där och det har varit behagligt för mig. 

Men det är inte bara Sverige som har fått feeling för hennes musik genom Skam. På sociala medier har meddelanden från hela världen skickats till Gabrielle. 

– Det har varit många fina meddelanden från alla möjliga håll som Brasilien och Asien.

Att sjunga på norska

Gabrielle brerättar att hon inte har några ambitioner att bli en ”superstar” utan hon vill bara fortsätta att jobba med musik. För musiken har varit en central del i hennes uppväxt med en familj där alla hade ett starkt musikintresse. 

– Jag ville sjunga hela tiden, säger Gabrielle och berättar hur hon fick ett keybord som sexåring och började skriva låtar direkt.  

Var det självklart för dig att du skulle sjunga på norska? 

– Nej, egentligen inte. Men det var en period i Bergen, i den staden som jag kommer från i Norge, där det var väldigt många som rappade på bergensk och började att skriva rock på bergensk. Det var väldigt mycket indie som var på bergensk och då tänkte jag bara ”Wow!”, jag kanske kan sjunga på norska. 

Fjord housens vagga

Men Gabrielle är inte den enda framstående musikern som kommer just från Bergen. För vi befinner oss i en norsk musikvåg med starka musikexporter som dominerat hitlistor världen över.  

– De ligger lite i framkant när det gäller Tropical house, eller Fjord house som det också kallas. Där har vi till exempel Kygo och Alan Walker som är från Bergen där det är lite regnigt och kallt och kanske inte så tropiskt, säger Mari Hesthammer som är musikredaktör på Sveriges radio P3:

– Det kanske är något med kylan och fuktigheten som ligger som ett lock över staden som gör att de skapar jättebra musik. 

Norska DJ:n och producenten Kyrre ”Kygo” Gørvell-Dahll. Foto: TT

”Extremt mycket norsk musik”

De senaste året har den norska musikvågen verkligen satt sina avtryck i P3:s spellista med artister som Matoma, Astrid S och Aurora. Men trots att den norska musikvågen har pågått ett tag blev Skam en accelerator till att ännu mer musik från vårt grannland tar sig in på svenska hitlistor.

– Vi spelar extremt mycket norsk musik nu. Vi måste hela tiden vara följsamma kring vad publiken vill ha och på det sättet var det självklart att vi skulle spela Gabrielle.  5 fine frøkner har varit nästan som en anthem för Skam-serien, säger Mari Hesthammer.

”Öppnat mågna dörrar”

Hon berättar att musikredaktörerna insåg att det fanns en Skam-feber i Sverige under Musikhjälpen då Gabrielle med  5 fine frøkner var en av de allra mest önskade låtarna tillsammans med Nils Bechs tolkning av O helga natt, som också var ett inslag från Skam.   

– Skam har varit väldigt bra på att visa upp den nya norska scenen de är väldigt följsamma i att plocka upp nya norska hits, säger Mari Hesthammer som vill se ännu mer ny norsk musik i den fjärde säsongen. 

Även Gabrielle hoppas att mer ny norsk musik och speciellt musik på norska ska ta större plats i Sverige nu. 

– Jag tror absolut att Skam har öppnat många dörrar där, säger Gabrielle. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.