Gene Simmons Foto: TT

Gene Simmons vill patentera djävulstecknet

Uppdaterad
Publicerad

Gene Simmons försöker ta patent på djävulstecknet.

Kiss-grundaren hävdar att han var först med att använda det 1974 – och att de som nu gör det i kommersiellt syfte kan behöva betala.

Det brukar sägas att rocksångaren Ronnie James Dio uppfann det så kallade djävulstecknet. Långfingret och ringfingret mot handflatan som har kommit att bli i stort sett synonymt med heavy metal.

Dio dog emellertid 2010, och kan därför inte sätta emot när Kiss-grundaren Gene Simmons hävdar att det är han som är upphovsman till tecknet.

Enligt Huffington Post har Simmons lämnat in en ansöken till det amerikanska patent- och registreringsverket för att hävda upphovsrätt på djävulstecknet.

Vill ha patentet

Gene Simmons skriver att han var först med att använda gesten kommersiellt den 14 november 1974, och att han nu vill ha upphovsrätten när tecknet används av en artist eller ett band under till exempel en konsert.

Det gäller gesten “pekfinger och lillfinger lodrät uppåt och tummen vågrät utsträckt”.

Simmons har länge hävdat att han uppfann tecknet, men ansökan till patent- och registreringverket tar saken till en ny nivå.

”Som om jag uppfunnit hjulet”

Något som talar för Gene Simmons patentförsök är möjligen att Ronnie James Dio tog avstånd från att vara tecknets upphovsman medan han levde.

– Det är som om jag skulle hävda att jag uppfunnit hjulet, sa han i en intervju från 2001.

Ronnie James Dio hämtade själv gesten från sin italienska mormor.

– Gene Simmons kommer att hävda att han uppfann det. Fast å andra sidan, Gene har även uppfunnit konsten att andas och skor och allting annat, lär han ha sagt.

Var Ronnie James Dios mormor fick tecknet ifrån, förtäljer inte historien. Men klart är att människor har ”fällt ned” handens lång och ringfinger åtminstone sedan medeltiden. Avbildningar av tecknet har hittats i Indien och i flera tidiga kulturer kring medelhavet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.