Ghost: ”Vi ser det som teater”

Uppdaterad
Publicerad

Linköpingsbandet Ghost är lika kända för sin mystiska maskering som för sin musik. Nu kommer deras andra album.

Med debutskivan ”Opus Eponymous” från 2010 blev Ghost ett av dom mest omtalade hårdrocksbanden i världen. Vid mikrofonen står den sataniske påven ”Papa Emeritus II” och de övriga bandmedlemmarna döljer sig under kåpor och masker.

Intervju i Grönans Spökhus

SVT möter en förklädd talesperson till bandet i Spökhuset på Gröna Lund för en intervju i samband med att deras nya skiva släpps i dagarna.

– Vi ser inte bara Ghost som ett band, vi ser det som teater och en föreställning.

Debutskivans kontraster mellan satanstexter och trallvänlig rock togs emot väl av publiken och plötsligt dök Ghosts barndomsidoler upp med bandets sångare ”Papa Emeritus II” på tröjan. 

– Den ursprungliga tanken var att vi skulle låta som ett band som var störst och bäst i världen på mitten av 70-talet och som gjorde den här coola grejen som man bara hade dött för att få se själv.

Vill vara alternativ till organiserad religion

Deras nya skiva ”Infestissumam” är inspelad i USA med bland annat Dave Grohl från Nirvana och Foo Fighters. I och med skivan vill bandet markera sig som ett alternativ till organiserad religion.

– Vi gör mestadels narr av kyrkan och allmänhetens bild av den klassiska kyrkan. Vi använder symboliken för att få de som tittar och lyssnar ska öppna upp sig för möjligheten att det kan vara på ett annat sätt än de tänkt sig.

Reporter i inslaget: Ika Johannesson

Foto: Don Titelman

Klippning: Åsa Wendel/Henrik Norrsell

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer