Neil Portnow anländer till Grammy-galan Foto: ANDREW KELLY/TT

Grammy-chef ångrar uttalande om att ”kvinnor måste kliva fram”

Uppdaterad
Publicerad

Grammy-chefen och musikproducenten Neil Portnow fick frågan om varför så få kvinnor fanns representerade bland årets vinnare. Hans svar väckte ilska på sociala medier, och nu ångrar han hur han formulerade sig och utvecklar sitt resonemang.

När amerikanska Variety frågade chefen för musikpriset Neil Portnow varför Grammy-priserna till största del gick till män i år, svarade han följande:

”Det måste börja med kvinnor som har kreativiteten i hjärtat och själen – som vill vara musiker, ingenjörer, producenter, och som vill vara del av branschen på exekutiv nivå. De behöver kliva fram för jag tror att de skulle vara välkomna.”

Sammanlagt 69 män vann en Grammy i år, jämfört med 17 kvinnor. I de fyra genreövergipande prestigekategorierna vann bara en kvinna pris: Alessia Cara för bästa nya artist. USC Annenberg School har också tidigare i år släppt en rapport som visar att de senaste tio åren har färre än en av tio Grammynomineringar gått till kvinnor.

Väckte kritik

Uttalandet väckte kritik på sociala medier. En twitter-användare föreslår att kvinnor inte kliver fram utan gör tvärtom och skippar nästa års prisgala, en annan undrar om inte obalansen beror på Grammy-organisationens musiksmak. Senare kritiserade även artisten Pink uttalandet.

Foto: Twitter

Ångrar formulering

Efter kritiken har Grammychefen skickat ett uttalande till Variety, där han utvecklar resonemanget och tar tillbaka formuleringen, som han menar misstolkats.

”Olyckligtvis använde jag två ord, ‘kliva fram‘, som när de tas ur sin kontext inte speglar mina värderingar eller den poäng jag försökte få fram” skriver Neil Portnow och förtydligar sin ståndpunkt i frågan om representation:

”Vår industri måste se att kvinnor som drömmer om en musikalisk karriär möter hinder som män aldrig stött på. Vi behöver arbeta aktivt för att eliminera de barriärerna och uppmuntra kvinnor att förverkliga sina drömmar och uttrycka sin passion och kreativitet genom musik. Vi måste välkomna och stötta dem. Vår bransch kommer att berikas av det.”

Han avslutar uttalandet med att be om ursäkt för vad han menar är ett missförstånd:

”Jag är ledsen att jag inte var tydlig nog i att förmedla denna tanke. Jag är fortsatt hängiven att göra allt jag kan för att göra vår musikbransch till en bättre, tryggare och mer representativ plats för alla.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.