Foto: TT

Jazzlegendaren Svend Asmussen död

Uppdaterad
Publicerad

Jazzlegendaren och prisade violinisten Svend Asmussen är död, rapporterar danska tidningen Politiken. Han blev 100 år gammal.

Svend Asmussen var en av Danmarks mest framstående jazzmusiker, och har spelat med världsstjärnor som Duke Ellington, Fats Waller, Benny Goodman och Joséphine Baker.

Asmussen var internationellt erkänd som en enastående violinist, och blev en av de främsta danska profilerna inom swingjazz. I Sverige har han samarbetat med bland andra Putte Wickman och Jan Johansson. Under 50-talet var han del av trion Swe-Danes, tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neumann.

Hans död bekräftas av familjen till danska Politiken. Svend Asmussen spelade fram till 95 års ålder, då en blodpropp i armen hindrade honom från att fortsätta spela. Han avled vid en ålder av 100 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.