Den kanadensiske artisten Justin Bieber. Foto: TT

Justin Bieber portas från Kina

Uppdaterad
Publicerad

Kinesiska myndigheter stoppar nu Justin Bieber från att uppträda i landet. Men grunderna till beslutet är oklara.

Justin Biebers pågående världsturné ”Purpose” ska anlända till Asien i september med stopp i Indonesien, Japan och Singapore bland annat. Men det kommer inte att bli ett stopp i Kina för den kanadensiske världsstjärnan.

LÄS MER: Justin Bieber stäms för låten ”Sorry”

Beijings kulturdepartement har portat Bieber från att uppträda i landet, rapporterar The Guardian. ”Justin Bieber är en talangfull sångare men han är också en ung kontroversiell utländsk sångare”, skriver Beijings kulturdepartement i ett uttalande då ett fan efterfrågade en förklaring till att han inte kommer att uppträda i Kina. Kulturdepartementet skriver att han har visat ”dåligt uppförande” vid flera tillfällen både privat och under tidigare uppträdanden i landet. 

Oklara grunder

Myndigheterna hänvisar inte exakt till vad det är som han har gjort som de tolkar som dåligt uppförande men skriver att för att kunna ”rena” den kinesiska konstscenen så är det ”lämpligt” att porta Justin Bieber.  

Det är dock inte första gången som kinesiska myndigheter portar utländska artister från att uppträda. Bland annat har bandet Maroon 5 och Noel Gallagher portats på grund av att de har visat sitt stöd för ett självständigt Tibet.

LÄS MER: Nalle Puh censureras på nätet i Kina

Inte för alltid

Men även om Beijings kulturdepartement portar Bieber nu så skriver de att de är öppna för att bjuda in artisten i framtiden om hans beteende förändras: ”Vi hoppas att Justin Bieber kan förbättra sitt uppträdande när han växer upp”.

Justin Bieber är 23 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.