Foto: TT

Kroumata lägger ner

Publicerad

Medlemmarna i den världsberömda slagverksensemblen Kroumata går skilda vägar.

Gruppen startades i Stockholm 1978 och har sedan dess spelat in ett tjugotal skivor och uruppfört runt 230 verk och givit konserter över hela världen. Men nu är det alltså över, anledningen är att gruppen haft svårt att gå runt ekonomiskt.

– Det är svårt att försörja sig på nutida kammarmusik om man har ambitionen att ha det som en heltidssysselsättning. Det är inte så att vi har något problem i gruppen eller känner att vi gör dåliga konserter, säger Roger Bergström, medlem av Kroumata sedan 1991.

”Gagerna har minskat”

Kroumata var mellan åren 1990 och 2008 en del av den statliga stiftelsen Rikskonserter, vilket gjorde att medlemmarna kunde ägna sig åt ensemblen på heltid. Men efter att avtalet sades upp och Rikskonserter lades ner har Kroumata fått stå på egna ben.

Gruppen har turnerat över hela världen och samarbetat med orkestrar som Los Angeles Philharmonic och Berliner Symphoniker. Men på hemmaplan har det varit tuffare.

– Det är signifikativt att vi gått bäst i utlandet, i dag är svårt att komma ut i Sverige och spela. Gagerna har blivit mindre, det är inte lätt att försörja sig som musiker.

Tackar Killinggänget

För den breda publiken är Kroumata kanske mest kända för parodin Killinggänget gjorde på dem i tv-serien ”Percy tårar” från 1996.

En grupp allvarliga män i svart polo spelar apart puka och xylofon i en reklamfilm för best of-skivan ”Absolute Kroumata 9”.

– Det var underbart, vi bara skrattade och skrattade. Vi hade på känn att det skulle komma efter att ha siktat Killinggänget i publiken under vår Majnattskonsert. Då började vi ana oråd. Sen spelade vi på Kungens 50-årsfirande i Globen där även Robert Gustafsson uppträdde. ”Håll utkik, vi kommer göra en grej på er i höst” sa han då. Det var verkligen ett erkännande och den bästa marknadsföringen vi kunde få, säger Roger Bergström.

Fortsätter driva Capitol

Totalt har 11 musiker passerat Kroumatas dörrar sedan starten för snart 38 år sedan. Vad de fyra nuvarande medlemmarna Roger Bergström, Pontus Langendorf, Ulrik Nilsson och Johan Silvmark ska göra nu återstår att se.

– Kroumata försvinner som spelande grupp. Däremot kommer vi fortsätta driva vår scen Capitol i Stockholm och verksamheten där. Men exakt vad vi ska göra får vi se, säger Roger Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer