Statens Kulturråd är kritiska till Konserthusets nya initiativ

Kulturrådet kritiskt till flygstoppet: ”Vore olyckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Musiker och dirigenter som ska uppträda i Helsingborgs konserthus får inte ta flyget dit i framtiden. Ett beslut som Statens kulturråd motsätter sig: ”Just att få in en bra dirigent – det vore olyckligt om vi stoppade det”, säger generaldirektören Staffan Forssell.

Ledningen vid Helsingborgs konserthus vill rikta fokus på klimatfrågor och kommer därför inte att låta någon inbjuden dirigent eller musiker ta flyget för att komma dit. I nuläget flyger de in gäster varje vecka, men från och med säsongen 2020/2021 gäller tåget, båten eller bilen istället.

– Det finns ju kompetens nog i närområdet för att vi ska kunna leverera hög nivå, så det här är ett led i en omställning för vår bransch som vi tror måste ta sin början. Vi sätter igång med det och så får vi se hur många som hakar på, säger Fredrik Österling, konserthuschef.

Oro över förlorat utbyte

Men enligt Statens kulturråd kan det hota ett kulturellt utbyte ”som vi mår bra av”.

– Det är ett intressant beslut och modigt att ta ett sådant grepp. Men samtidigt – en viss oro… För kulturen bygger ju på internationellt utbyte som berikar vårt land och i vissa fall kan ju vi berika andra länder, säger Staffan Forssell, generaldirektör Statens kulturråd.

Staffan Forssell tycker att Helsingborgs konserthus verkar ha en genomtänkt strategi, som går ut på att bjuda in långväga artister när de ändå är på besök i Europa. En strategi som han tänker följa.

– Risken skulle kunna vara i framtiden att vi inte får artister, dirigenter och solister från Sydamerika, Nordamerika och Asien… Skulle man exkludera det så vore det väldigt olyckligt, säger han.

Vill sätta saker i proportion

Men välkomnar ni inte att man försöker minska sin klimatpåverkan?

– Att vi alla försöker dra vårt strå till stacken är viktigt men då måste vi sätta det i proportion, och jämföra en sak mot den andra. Det är massa resor vi inte behöver göra, men just att få in en bra dirigent – det vore olyckligt om vi stoppade det i framtiden, säger Staffan Forssell.

Men konserthuschefen Fredrik Österling hoppas att fler ska följa Helsingborgs exempel.

– Tycker vi att konsten på något sätt är större än miljön, då tror jag att vi har ett väldigt problem, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer