Liv Strömquist: ”Jag sa ja direkt”

Publicerad

Liv Strömquist står bakom The Knifes nya vassa budskap.

Serieskaparen, satirikern och programledaren Liv Strömquist är formgivaren bakom popvärldens kanske mest hajpade skiva just nu: The Knifes nya album ”Shaking The Habitual”. Hon har även tecknat en samhällskritisk serie, som följer med skivan och kan läsas på bandets webbsajt.

Ett fan av bandet

Det var våren 2012 som Liv Strömquist blev kontaktad av syskonen Karin och Olof Dreijer, som utgör den experimentella duon The Knife. De undrade om hon ville göra skivomslaget till deras kommande album.

Eftersom Strömquist är ett stort fan av bandet, var det ingen tvekan.

– Jag sa ja direkt! Jag har lyssnat jättemycket på skivorna som de har gett ut tidigare. Vi sågs en gång och diskuterade hur man skulle kunna göra, och de har varit ganska inblandade i mitt arbete under tiden.

Fick nya låtarna våren 2012

Liv Strömquist fick ta emot tre av de nya låtarna och alla låttexterna till ”Shaking the Habitual”, långt innan bandet avslöjade för omvärlden att de hade gått in i studion igen. Hon gillar verkligen nya skivan, trots att ljudbilden skiljer sig mycket från The Knifes tidigare musik.

– Jag tycker det är jättebra! Jag kan inte beskriva varför på ett teoretiskt sätt, utan det är bara en känsla.

”En extremt viktig fråga”

Budskapet i Liv Strömquists tecknade The Knife-serie är att extrem rikedom måste försvinna, och att jordens pengar och andra resurser måste fördelas mer rättvist. Det står Stömquist bakom till hundra procent.

– Jag tycker det är en extremt viktig fråga för planetens framtid att man fördelar de ekonomiska resurserna mer rättvist globalt, och inte som nu då det är centrerat. Det är en extremt viktig framtidsfråga att inte använda upp och se på jordens resurser som något man kan berika sig själv med i oändlighet, säger hon.

Det här är första gången som du samarbetar med artister. Kan det bli mer sådant framöver?

– Kanske, säger Liv Strömquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

The Knifes återkomst

Mer i ämnet