• Tekniskt meddelande:

    I natt kl. 00:00-01:00 kommer ett planerat tekniskt underhållsarbete genomföras som påverkar våra onlinetjänster. Under tiden arbetet pågår kan tjänsterna ha ett annorlunda utseende och delar av innehållet är otillgängligt.

Foto: SVT

Malena Ernman om trakasserierna på operan

Uppdaterad
Publicerad

Att vara kvinna i operans manliga värld är allt annat än en dans på rosor. Sexism och kvinnoförnedring hör till vardagen, något som världssångerskan Malena Ernman, 41, fått erfara.

I Kulturnyheterna berättade Malena Ernman för några veckor sedan om hur hon som kvinna förväntades vara tyst och inte opponera sig. Nu framträder hon i kvällens Hübinette.

– Allt är på mannens villkor, säger Malena Ernman till SVT Hübinette. Recensenterna är manliga. Koreograferna är manliga, visserligen homosexuella, men ändå män. De säger att de förstår oss, och så gör de än värre sexscener i sina uppsättningar för att de tror att eftersom de är homosexuella så kan de göra såhär, för folk förstår att de egentligen känner med kvinnan.

Malena Ernman har många historier att berätta från operans värld. Som 20-årig sångerska fick hon möjlighet att provsjunga för en världsdirigent. Ganska snart märkte Malena att hon inte var ensam i det rum hon hade blivit hänvisad till för att värma upp rösten. 
– I en bortvänd soffa hade dirigenten sex med en ung välkänd violinist.

En annan historia handlar om en om en kortväxt italiensk baryton som tyckte att Malena var för lång och för bra. 
– Han hade väldigt svårt för mig. Det var även en föreställning där jag spelade man. Han pikade mig varenda dag. Pekade på andra kvinnor och sa ?såhär ska du vara, såhär ska du se ut. Du är för manhaftig?. Jag som brukade skämta bort det hela blev totalknäckt.

Efter ett tag fick Malena nog och började säga i från. I dag är det få som sätter sig på vår svenska operastjärna. Men hon minns fortfarande hur folk reagerade när hon väntade sitt första barn. 
– Jag fick höra av en väldigt berömd regissör att när jag skaffade barn så var min karriär över. Att nu var det kört, säger Malena Ernman. Som om det skulle vara omöjligt för oss att skaffa barn!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot operasexism

Mer i ämnet