Johanna och Klara Söderberg spelade inför en enorm publik på Way Out West. Foto: Cecilia Tiberg/Kulturnyheterna

”Många kristna vill inte vill lyssna på oss”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska folkpopduon First Aid Kit är halvvägs genom ett rungande succéår. För Kulturnyheterna berättar de om bristen på privatliv, Svenktoppenglädje och vikten av att våga säga vad man tycker.

Fyra timmar före First Aid Kits konsert på Way Out West-festivalen träffar systerduon Klara och Johanna Söderberg Kulturnyheterna. De sitter i en soffa i pressvillan, intill Slottsskogens stora damm, redo att på femton minuter summera första halvlek av ett riktigt succéår.

Deras andra album, ”The Lion’s Roar”, släppes i januari. Sedan dess har undertecknad hört systrarnas låtar läcka ut från medresenärernas hörlurar i tunnelbanan varje dag. First Aid Kits amerikanskt klingande folkpop har snart tagit hela världen med storm, och låtit dem spela in med sin idol Conor Oberst, alias Bright Eyes, samt rockmusikern Jack White från den kultiga duon The White Stripes – och de har framfört ”Dancing Barefoot” inför både kungen och en gråtande Patti Smith.

”Vi gör ingen schlager”

Men det allra starkaste ögonblicket från First Aid Kits senaste halvår, handlar om en svensk radiotradition. Och då  menar de inte Sommar i P1, som de faktiskt har medverkat i under sommaren – naturligtvis båda två samtidigt.
– Det mest svindlande var när vi blev etta på Svensktoppen! Det var jättekonstigt. Vi gör inte musik som brukar passa där. Vi gör ingen schlager precis, säger Johanna Söderberg.
– Men vi kände oss väldigt glada över att svenska folket tyckte så mycket om det, fyller Klara Söderberg i.

På årets Way Out West-festival i Göteborg är First Aid Kit ett av de stora dragplåstren, och de vill gärna försöka se en del spelningar själva. Men det har inte gått så bra. För med stor berömmelse kommer också baksidor. Det är inte lätt att ha ett privatliv när man är en ståtligt lång, 70-talsstylad tjej som har synts i vartenda medium det senaste halvåret.

Brist på privatliv

– Vi promenerade på festivalområdet igår, men det gick inte. Vi blev stoppade hela tiden. Nu när alla har kameror så vill de inte bara prata utan ta bilder också, säger Johanna Söderbeg.
–  Och vi kan inte säga nej. Det är ju kul att folk vill prata med oss. Men man vill ju kunna ta sig fram också, säger Klara Söderberg och skrattar åt den bisarra situationen som numera är vardag.
– Men det är inte likdant på stan. Det är nog mest just här, där alla är musikintresserade, säger Johanna Söderberg.

Hur tacksam och glad duon än är för all uppskattning och alla roliga erbjudanden, så längtar de då och då efter ett normalt liv.
– Baksidan är att vi inte kan vara hemma någonting, och att inte hinner träffa våra kompisar, konstaterar Klara Söderberg.
– Det är väldigt slitsamt just nu, och vi hinner inte ens skriva nya låtar för att vi har så mycket att göra, säger Johanna Söderberg.

”Svenska publiken är bäst”

I skrivande stund är det bara minuter kvar tills First Aid Kit står på scenen inför Way Out West-publiken i en regnig park. De är glada och förväntansfulla inför konserten, och har märkt vissa skillnader mellan hemmaplan och USA.
– Just nu tycker jag att den svenska publiken är bäst i världen, för vi har blivit så omfamnade och omtyckta här. I USA är de väldigt hängivna, galna och högljudda, säger Johanna Söderberg.
– Vilket kan göra att folk står och skriker mitt i låtarna, flikar hennes syster in.

Det verkar som att politiken har fått något av ett uppsving i pop- och rockmusiken i dag. Inte nödvändigtvis på ett tydligt sätt i hitsen som spelas på radio, men i mellansnack och intervjuer hör man stjärnor predika om allt från feminism till miljö och olika sexuella läggningar. First Aid Kit tycker att det är väldigt viktigt att man som artist använder uppmärksamheten till något viktigt.

Upprör vissa fans

- Feminism och pacifism är mina stora frågor. Och miljöfrågor och mänskliga rättigheter över huvud taget. Vi ska inte vara rädda för att uttala sådant, säger Klara Söderberg.
– Och det har vi gjort också, flera gånger. Våra stora förebilder är protestsångare från 60-talet, förklarar Johanna Söderberg.
– Jag tycker det är jätteviktigt och känner att man har ett ansvar. När man står och folk lyssnar på en så har man chansen att säga något, säger Klara Söderberg.

Hittills har duons åsikter bland annat upprört kristna fans, berättar Johanna Söderberg:
– Det kan göra att man tappar fans. I USA spelade vi till exempel den väldigt ateistiska låten ’Hard Believer’. Det har gjort att många som är kristna inte vill lyssna på oss. Men då får man ju ta det, för vi ska kunna ha en åsikt.

Ingen tid för ny musik

Framöver ska First Aid Kit spela, spela och spela sin musik. De har inte tid att skriva nya låtar, och har en jättestor, nervös hemlighet på gång.
– Vi kan inte berätta något, men vi är väldigt nervösa, säger Klara Söderberg och tar ett djupt andetag.

Vad kan det vara som skrämmer två musiker som redan har spelat med sin stora idol, sjungit för Patti Smith och spelar för tusentals människor på Way Out West?
– Det finns andra personer som man kan spela för, säger Klara Söderberg kryptiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Way Out West 2012

Mer i ämnet