Lordi. Foto: TT

Metal bra för finsk ekonomi

Uppdaterad
Publicerad

Finsk metal lockar mängder av hårdrocksfantaster till landet. Kulturexporten har nu blivit en viktig del av landets ekonomi, menar forskare vid en handelshögskola i Helsingfors.

För helt oinsatta gjorde sig finsk heavy metal känd när skräckrockarna i Lordi vann Eurovision song contest år 2006 med sin låt ”Hardrock Hallelujah”.

Även finska band inom andra rock- och metalgenrer, som Nightwish och HIM, hart nått stora kommersiella framgångar utomlands.

”Metal-land”

Den finska forskaren Toni-Matti Karjalainen, som även kallas ”Dr Heavy” efter att ha tagit in hårdrock i akademin, menar att metalkulturen är en av Finlands viktigaste exportprodukter.

– Det är många människor utomlands som känner Finland som ett metal-land och det är också ganska viktigt för vårt finska varumärke, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.