Rotting Christ Musiker fängslade för satanism i Georgien Foto: Ester Segarra/Ester Segarra

Musiker fängslade i Georgien för satanism

Uppdaterad
Publicerad

Två medlemmar i grekiska metalbandet Rotting Christ fängslades under ett turnéstopp i Georgien. Sångaren Sakis Tolis säger att myndigheterna stämplade dem som terrorister på grund av bandets namn, skriver musiktidningen NME.

När Rotting Christ-medlemmarna anlände till Georgiens huvudstad Tbilisi i torsdags blev sångaren Sakis Tolis och hans bror, trummisen Themis Tolis, stoppade av polis vid gränskontrollen.

”Vi fick våra pass och mobiltelefoner beslagtagna och leddes till en fängelsecell. När vi krävde att få veta varför vi greps blev vi tillsagda att det var hemliga uppgifter”, säger Sakis Tolis i ett uttalande som citeras av nättidningen The Quietus.

Ansågs vara satanister

Senare fick de veta av bandets juridiska ombud att Georgiens säkerhetspolis satt dem på en lista över ”oönskade element”, eftersom de ansågs vara satanister och i förlängningen därför ansågs benägna att begå terrorbrott.

”Vi fick inte ha någon kontakt med någon på utsidan under tolv timmar. Cellen var liten och smutsig och förhållandena dåliga”, skriver Sakis Tolis.

De återstående två bandmedlemmarna undslapp den omilda behandlingen eftersom de inte delade efternamn med Tolis-bröderna. Deras bokningsagent i Georgien kunde med hjälp av sina kontakter till slut få bröderna fria. Bandet kunde genomföra sin spelning i Tbilisi och sedan fortsätta turnén till Armenien.

Rotting Christ började spela tillsammans 1987. De har även tidigare hamnat i konflikter med anledning av bandnamnet. Bland annat anklagades de av en amerikansk republikansk politiker för att vara ”anti-katolska”. Sångaren i bandet Megadeth, Dave Mustaine, vägrade även framträda under en spelning i Grekland om Rotting Christ också spelade, vilket ledde till att bandet tvingades ställa in.

Bandmedlemmarna själva anser att ”kristendomen är det värsta som någonsin drabbat mänskligheten”.

Källa: Allmusic.com

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer