Foto: TT

Operachefen om uppropet: ”Frilansares villkor måste säkras”

Uppdaterad
Publicerad

För att få stopp på sexism och trakasserier inom svensk opera- och konsertmiljö måste samma villkor gälla för alla medarbetare, enligt Birgitta Svendén, chef för Stockholmsoperan.

– Frilansare måste ha samma trygghet och rättigheter som medarbetare på en institituonsteater – annars är det helt oacceptabelt, säger hon till Kulturnyheterna.

I uppropet #visjungerut som i dag publiceras i Dagens Nyheter går 653 av Sveriges kvinnliga opera- och konsertelit ut och vittnar om sexuella trakasserier inom den klassiska musikvärlden och om hur osäkra arbetsvillkor lett till att utsatta kvinnor inte vågat tala ut.

Birgitta Svendén, chef för Stockholmsoperan och tidigare operasångare, säger till Kulturnyheterna att hon inte har fått några anmälningar om sexuella trakasserier under sin chefstid, men att det är en del av problematiken.

Uppropet Vi sjunger ut

– Det är ju just det som är det svåra: att jag måste få berättelserna och anmälan för att jag ska kunna agera och kunna gå hårt åt mot personer som beter sig så. Däremot har vi jobbat för att förebygga, vi har policys, nolltolerans, handlingsplaner och medarbetarenkäter som vi följer upp med samtal, precis som de flesta andra institutioner.

”Måste säkra villkor”

I samband med uppropet har operasångare vittnat om att den rådande tuffa arbetsmarknaden där man som frilans har en utsatt position kan leda till en tystnadskultur, där man av rädsla att inte bli anlitad inte talar om sexuella trakasserier.

Och enligt Birgitta Svendén är en av de stora utmaningarna för scenkonstvärlden att nu se till att samma villkor gäller för alla medarbetare – oavsett om de är anställda vid institutionen eller arbetar på frilansbasis.

– Det vi ser i uppropen är att vi måste säkra att även frilansare har samma trygghet och rättigheter som medarbetare på en institituonsteater. Annars är det helt oacceptabelt, säger hon.

”Känsla av maktlöshet”

I anslutning till förra veckans upprop från 476 svenska kvinnliga skådespelare berättade Birgitta Svendén att hon själv blivit utsatt för sexuella trakasserier under sin karriär som operasångare – något hon vid det aktuella tillfället inte berättat för omgivningen om.

– Jag hade kontrakt för en produktion och var medveten om att jag är ingen i den här situationen jämfört med den högt, högt uppburna sångare som gjorde saker han inte borde gjort. Det är en känsla av maktlöshet, att hela min karriär sumpas om jag sätter stopp, om jag berättar för människor runt omkring som då måste ta ansvar, säger hon.

Birgitta Svendén tillägger även för Kulturnyheterna att nästa upprop troligen kommer att komma från landets dansare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppropet Vi sjunger ut

Mer i ämnet