Operasångerskan Nina Stemme Foto: Jessica Gow/TT

Operasångerskan Nina Stemme tilldelas Birgit Nilsson-priset

Uppdaterad
Publicerad

Nina Stemme, en av världens ledande sopraner, har sedan debuten 1989 rest världen över för att gästa några av de största operahusen i ledande roller. Nu prisas hon med ett av konstmusikvärldens finaste priser: The Birgit Nilsson-prize.

En miljon amerikanska dollar: Sopranen Nina Stemme tilldelas en summa närmare 8,8 miljoner svenska kronor när hon som fjärde pristagare får ta emot det internationella musikpriset. Ett pris som med sin summa gör det till det största inom den klassiska musiken.

– Det här är inte bara ett pris till Nina Stemme utan också ett pris för hela den svenska operaeliten som gjort ett så fruktansvärt bra jobb under väldigt många år, säger SVT:s musikredaktör Ella Petersson efter beskedet.

– Det här är en bekräftelse på att Sverige är världsledande i opera, fortsätter hon.

Flerfaldigt prisad

Nina Stemme har under många år sedan debuten 1989 regelbundet gästat de största operahusen världen över. Hon har gjort alla de stora rollerna på scener som Metropolitan i New York, La Scala i Milano, Opera Bastille i Paris och Wiens stadsopera.

Upprepade gånger har hon prisats som en av de främsta operasångerskorna i världen, och där hennes tolkningar av Wagner i synnerhet getts uppmärksamhet. Bland annat tilldelades hon år 2010 priset Laurence Olivier award för rollen som Isolde i Christoph Loys uppsättning av Tristan och Isolde.

– Jag minns när jag var på Bayreuthfestspelen och pratade med några som varit där sedan 40-talet och frågade dem vilken som är den bästa Isolde de någonsin hört. Då sa de först att det var Birgit Nilsson, men sen ändrade de sig och sa: ”Nej förresten, det är ju Nina Stemme!”, berättar Ella Petersson, och fortsätter:

– De hade ingen aning om att hon var svensk, utan tyckte bara att hon var den bästa sångerskan de någonsin hört.

Plácido Domingo tidigare pristagare

Birgit Nilsson-priset delas ut vartannat eller vart tredje år till en sångare, dirigent, institution eller produktion, och det till en pristagare som ska ha åstadkommit något extraordinärt inom operakonsten.

Priset, som initierades av operasångerskan Birgit Nilsson själv redan på 80-talet, då det startades en stiftelse som skulle förverkliga hennes dröm om ett operapris, sjösattes dock inte förrän fyra år efter hennes bortgång, 2009.

Bland tidigare pristagare finns operasångaren Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011) och Wiens filharmoniska orkester (2014).

Den 11 oktober delas priset ut på Kungliga Operan i Stockholm.

Född: 1963 i Stockholm.

Bor: I Stockholm, gift med scenografen Bengt Gomér, tre barn.

Bakgrund: Gick i Adolf Fredrik musikklasser. Studerade ekonomi på universitetet innan hon ändrade inriktning på allvar och gick Operahögskolan där hon tog examen 1994.

Roller: Isolde, Brünnhilde, Elisabeth (”Tannhäuser), Turandot, Tosca, Ariadne, Salome med flera.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Musik
Mer Kultur
Mer Nyheter