Bild från 1998. Foto: Jessica Gow/TT

Pianisten och kompositören Janos Solyom är död

Uppdaterad
Publicerad

Pianisten, kompositören och dirigenten Janos Solyom har avlidit vid 78 års ålder.

Den ungerskfödde Solyom kom till Sverige efter revolten i hemlandet 1956 och gjorde sig därefter ett namn inom den svenska musikvärlden.

Janos Solyom hade i hemlandet studerat vid musikakademier som Bartókkonservatoriet och Lisztakademin, men även i Genève, London och i Paris.

Han debuterade i Stockholm 1958 med Stockholmsfilarmonikerna och Sixten Ehrling.

Solyom turnerade även mycket i Skandinavien, Europa, USA, Israel och Kina och uppträdde ofta på radio och tv, framförallt på brittiska BBC.

Hyrde Dramaten 1974

1974 hyrde Janos Solyom Dramatens stora scen för att ge en konsert i egen regi – något han 2013 själv berättade för Musikmagasinet i P2.

– Konserthuset byggdes om. Jag hade väldigt få konserter och måste leva och tänkte att jag måste lyfta mig själv i håret.

I programmet berättade Solyom även att han ansåg att det i svenskt musikliv rådde ett slags åldersapartheid.

– Jag har fyllt 65 och borde syssla med korgflätning, lära mig astrologi och astronomi för seniorer. Allt det som anstår en seniormedborgare, en gubbjävel med andra ord. Det löjliga är att nu när jag är bäst då spelar jag minst, trots att det här är min allra bästa tid.

1993 blev Solyom ledamot av Kungliga Musikaliska Akademin. Han var gift med SVT:s tidigare musikchef Camilla Lundberg.

Se Janos Solyom i SVT:s ”Här är ditt liv”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer