Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Rapduon Far & Son åtalas – anordnar fest på rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

Samma dag som rättegången äger rum, den 11 januari, släpper gruppen även den nya singeln ”Dom tar oss aldrig levande” som en kommentar på händelsen.

”Jag känner lite såhär, kommer inte Putin kommer inte jag”, skriver Frej Larsson på Instagram om sitt beslut att inte närvara på rättegången.

”Jag fortsätter att med framgång ducka delgivningar. Vi tänkte ha en sista fest innan vi flyr landet”, fortsätter Frej Larsson.

Det var sommaren 2015 som Frej Larsson och Simon Gärdenfors byggde en gayklubb på en tomt på Åland som ägs av den ryska staten. ”Blue oyster”, en kopia av gayklubben i filmen Polisskolan, var enligt duon en kommentar till Rysslands anti-hbtq-lagar. Tilltaget filmades och sändes i duons program Samhällsjudo.

Ordnar rättegångsfest

Händelsen polisanmäldes, och i början av 2017 åtalades gruppen för besittningsintrång av Ålands tingsrätt, för att olovligen uppfört en konstruktion på en tomt tillhörande ryska staten.

Nu har Frej Larsson släppt biljetter till ett klubbevent, ”Delgivningsduckning”, som kommer att äga rum på samma dag som rättegången.

Simon Gärdenfors tänker delta på både rättegång och Delgivningsduckning, och säger att han är oskyldig.

– Jag hoppas på friande dom. Ifall jag blir dömd, får jag väl söka ekonomisk hjälp från allmänheten, säger han.

Vad tror du om dina chanser, med tanke på att ni filmade händelsen och sände den i tv?

– Mikroskopiska, men jag nekar till brott, säger Simon Gärdenfors.

– Det är en procents chans att jag blir bortförd av KGB-agenter och att det här är sista gången ni ser mig. Men det är bara en procents chans.

Riskerar fängelse

Frej Larsson och Simon Gärdenfors riskerar böter och upp till tre månaders fängelse om de fälls för brottet. Uteblir Frej Larsson från rättegången riskerar han vite.

Kulturnyheterna söker Frej Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer