Richard Swift 1977-2018 Foto: AP/TT

Richard Swift från The Shins och The Black Keys död

Uppdaterad
Publicerad

Multiinstrumentalisten och producenten Richard Swift har avlidit, bekräftar en post på hans Facebook-konto och flera internationella medier. Han blev 41 år gammal.

Richard Swift spelade i indieband som The Black Keys och The Arcs. Men mest känd blev han kanske för sitt medlemskap i The Shins. Ett band han spelade med under åren 2011 till 2016. Men han släppte även musik som soloartist.

”I dag förlorade världen en av de mest talangfulla musiker jag någonsin känt. Jag kommer sakna dig min vän.” skriver bandkollegan från The Black Keyes, Dan Auerbach, på Instagram.

Verkade som producent

Men utöver det egna musikskapandet var Richard Swift även producent för band som bland annat Foxygen, Damien Jurado och Sharon Van Etten.

På Twitter skriver Jonathan Rado från Foxygen: ”Idag förlorade jag en av mina bästa vänner. Min familj. Min hjälte. Mitt allt. En av de största. Swift var min musikaliska pappa. Han lärde mig allt jag vet & jag kommer aldrig glömma honom”

Vårdades på sjukhus

Enligt The Guardian var det sedan tidigare känt att Richard Swift vårdades på sjukhus till följd av ett ”livshotande tillstånd”.

Han blev 41 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.