Sofia Jannok och Kristian Anttila. Foto: Thron Ullberg/Andrew Amorim Foto: Thron Ullberg/Andrew Amorim

”Sápmi Sessions” får en ny säsong

Uppdaterad
Publicerad

SVT-programmet där svensk och samisk musik möts får en till säsong.

I tv-programmet ”Sápmi Sessions” som fick premiär i SVT år 2011 sammanfördes svenska musiker som Markus Krunegård, Anna von Hausswolff och Kristian Anttila med samiska kollegor som Sofia Jannok, Niko Valkeapää och Inga Juuso.

Resultatet blev en låt per svensk-samisk grupp, nya kontakter och i vissa fall fortsatta samarbeten över musikgränserna.

Efter ”Sápmi Sessions” har till exempel den samiska popmusikern Sofia Jannok spelat in en låt på samiska ihop med göteborgspopparen Kristian Anttila – som Kulturnyheterna kunde rapportera om i maj förra året.

”Sápmi Sessions” har vunnit Ikarospriset och Samiska journalistpriset, samt nominerades till det europeiska tv-priset Prix Circom. En av skaparna är PSL-redaktören Henrik Burman. Den nya säsongen når tittarna under 2014, skriver PSL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.