Artisten Magnus Johansson. Foto: SVT / TT

SD spelade hans musik – funderar på att skriva motlåt

Uppdaterad
Publicerad

”Vakna nu Anneli” ljöd ur högtalarna mellan Sverigedemokraternas programpunkter i Almedalen.
Det får upphovsmannen Magnus Johansson att reagera.
”Jag funderar på att göra någon typ av motlåt”, säger han.

Mellan talen från scenen i Almedalen spelades under onsdagen musik. Det var Sverigedemokraternas dag, och partiet hade bland annat Ulf Lundells ”Öppna landskap”, Peps Perssons ”Grannen” och Magnus Johanssons ”Vakna nu Anneli” i spellistan.

Grammisbelönade Magnus Johansson blev varse musikvalet genom några bekanta i Visby. På sin Facebooksida skriver han:

”Fucking SD använder 'Vakna nu Anneli' som pausmusik i Almedalen. Bush drog växlar på 'Born in the USA'. Donald Trump boostade sin kampanj med Neil Youngs 'Rockin' in the free world'. Inga jämförelser i övrigt, men för upphovsmannen i fråga är det lika upprörande.”

”Jävligt irriterande”

Magnus Johansson säger till Kulturnyheterna att han inte motsätter sig det faktum att SD spelar hans låt utan att fråga först.

– Jag förutsätter att det är helt fritt, jag skulle bli bestört om jag själv hade haft någon slags tombola och var tvungen att söka tillstånd för att spela en låt, men hade det varit i till exempel en reklamkampanj hade jag tagit det vidare. Det är jävligt irriterande.

Han komponerade Facebook-statusen ”i hastigt mod”. Anledningen till att SD väljer att spela just ”Vakna nu Anneli” tänker Magnus Johansson beror på de konnotationer låten har.

– Jag tycker att det är jätteirriterande att någonting jag har gjort ska förknippas med dem. Och att de kan använda låten som glidmedel för att få folk att känna att de står för någonting varmt och tryggt.

– Den signalerar väl good old times, låter trevlig och jävligt svenskt och nostalgisk. Den är ju 25 år gammal. Och så andas den mycket småstad, Norrköpingsbilder. De appellerar väl till någon som vill använda sig av det budskapet.

”En av de värsta grejerna jag vet”

Låten, som låg på Svensktoppen 1991, var lite av ett bananskalsverk, säger Magnus Johansson.

– Det var liksom en singelbaksida som jag hade en beställning på för att vi saknade en låt en gång när jag skulle göra en ep. En hastigt gjord sak som råkade hamna på Svensktoppen, men i princip är någon slags kärleksförklaring till min fru. Lite ”pick me up when I’m down”.

Nu funderar Magnus Johansson på att skriva en ”motlåt”.

– Nationalism är på riktigt en av de tre värsta grejerna jag vet. Det är lite knepigt med motlåtar, å ena sidan vill man liksom höja rösten och säga att man är irriterad och upprörd. Samtidigt vill man inte öka polariseringen. Nationalism bygger på att man ska vara ”vi och dem”. Det är komplext, men jag har grunnat på det länge, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer